Още преди Министерски съвет да е предложил актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК - което се очаква да стане на днешното правителствено заседание, депутатите вече насрочиха съвместно заседание на Комисията по бюджет и финанси, на здравната комисия и на икономическата комисия.

Все още не е обявен дневният ред на заседанието, но най-вероятно ще е именно актуализацията, която депутатите смятат още тази седмица да приемат на първо и второ четене.

Тежки дебати не се очакват, тъй като партиите постигнаха консенсус по темата.

От вчерашните консултации при председателя на Народното събрание Михаил Миков стана ясно, че най-вероятно бюджетът на касата ще бъде обновен с 225 милиона лева. Поне толкова предвиждат разчетите на Министерство на финансите.

Здравният министър Таня Андреева обаче е съгласна да се актуализира бюджетът на НЗОК в искания от надзора размер - 328 милиона лева.

В коментари от вчера тя бе категорична, че актуализация не се налага, защото касата няма пари сега, а защото нямала да има в бъдеще. И тъй като в следващите месеци няма да има парламент, сега се налагало да се извърви тази стъпка.

Таня Андреева е на мнение, че хроничният недостиг на средства от 2010 г. насам се дължи на пренасочването на близо 2 млрд. лв. от бюджета на НЗОК от финансовия министър Дянков и от тогава Касата работи без буфери и резерв.