Снимка На извънредно заседание парламентът обсъжда промени в Закона за здравното осигуряване, с които да бъдат преодолени проблемите с неплатените здравни осигуровки.

Лицата, които дължат повече от три здравно-осигурителни вноски ще възстановяват правата си до края на следващата година, ако заплатят до края на януари 2005г. еднократно три здравно-осигурителни вноски, което обаче не означава погасяване на техните задължения.

Това предвижда проектът на Министерския съвет, който включва и това гражданите да запазят здравно-осигурителните си права, ако работодателят им не е заплащал техните здравни вноски.

Министерският съвет предлага още държавата от следващата година да дава помощи за здравни осигуровки на социално слаби, като това са тези около 150 хил. души, които в момента получават месечни социални помощи. За българите, които живеят в чужбина, е предвидена възможността за вход и изход от здравно-осигурителната система, съобщи БНР.

Недялко Калъчев от Новото време предлага здравно-осигурителните права да се възстановяват, ако са платени 6 вноски за последните 3 години.
Лъчезар Тошев от СДС предлага държавата да осигурява за своя сметка свещениците.
Атанас Додов от НДСВ настоява да има задължителна профилактика за жените при акушер-гинеколог и на децата при педиатър.
Най-вероятно предлаганите промени ще бъдат приети в следващите дни, тъй като времето на извънредното пленарно заседание не е достатъчно.