В МБАЛ-Разлог са хоспитализирани деца и учители, които са били настанени в хотел в Банско, съобщава БГНЕС. Те са приети с разстройство и температура. Децата са десет, а учителите - 5.

Сред 12-13-годишните деца има и три от Франция. Всички те са били настанени в хотел „Орфей" в Банско, където са били на летен лагер или зелено училище. Най-вероятно става дума за вирусно заразяване.

В разложката болница са приети около 22.30 часа снощи. На мястото на инцидента е пристигнала директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Лена Павлова, въпреки че е била на събора „Пирин пее".

Припомняме, на 1 юни в МБАЛ в Разлог бяха приети 12 деца от Банско със симптоми на хранително натравяне. Сходен случай имаше и миналата година.

Изяснява се причината за поредното натравяне. Междувременно в болницата в Разлог постъпват и други сигнали за натравяне в хотели на Банско.

По-късно стана ясно, че седем деца - две от тях французойчета, и един преподавател остават настанени в инфекциозното отделение на МБАЛ-Разлог.

Всички деца са на лагер-школа на математици от София, Самоков, Благоевград. В групата, която е настанена н хотел „Орфей" в Банско, има още румънци и французи.

В лагер-школата участват 60 деца. Те са пристигнали преди три дни, като престоят на интернационалната група е до 6 август. По време на лагера се предвиждат състезание и екскурзии до близки туристически обекти.

Шофьорът на групата Марин Велев споделя, че децата започнали да се оплакват от стомашни проблеми вчера следобед след екскурзия до Добърско. „На обяд ядохме в хотела пиле с ориз, което ми стори недобро на вкус, за вечеря имаше кебапчета, които децата масово отказаха", обяснява Велев.

От Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция отказват коментар докато не излязат резултатите.

Родител на настанено в болницата дете от Самоков също отказа информация пред болницата в Разлог, насочи ни към лекуващите лекари.

Отстрани на хотел „Орфей" се носи тежка и отвратителна миризма от неизвестен източник, което направи впечатление на представителя на Областната агенция за безопасност на храните Елена Джупанова. Тя бе категорична, че миризмата не идва от кофите за смет.

Банско е без пречиствателна станция, в момента курортният град е разкопан, строи се водния цикъл на града.

От хотела са взети проби от храната и кухнята, работата на институциите по поредното отравяне на деца в Банско продължава.