По-малко от 9% от 18-годишните младежи са със здрави зъби, а по-малко от 1/3 от тях са със здрави венци.

Това сочи официалното национално проучване на Българския зъболекарски съюз, цитирано от БНР.

Столицата е едно от населените места, в които децата са с най-развалени зъби.

Около 29% от децата на около 5-6 години нямат кариеси, сочи проучването на зъболекарите. Колкото повече растат децата, толкова повече положението им се влошава, обясни проф. Милена Пенева - национален консултант по детска дентална медицина.

По думите й 12-годишните деца, вместо да имат най-доброто здраве на зъбите, имат по-влошено състояние, отколкото е между 5 - 6 години. С напредване на възрастта, след като не са взети никакви мерки, процентът на незасегнатите от кариес намалява непрекъснато с всяка година, докато се стигне до един процент от 8% здрави за цялата страна.

18-годишните не просто имат кариес. Те имат средно по 6 развалени зъба, сочи проучването. Разликите по градове са големи, като един от най-засегнатите градове е София. Средно по 10 зъба с кариес имат младежите в столицата. Най-здрави са 18-годишните в Русе, Хасково, Плевен и Варна.

Също толкова сериозно е положението със здравето на венците. Само около 30% са младежите със здрави венци. В Благоевград този процент е 91 на сто, докато в Перник е едва 0,5% от прегледаните младежи са били без заболяване на венците.

Според зъболекарите една от основните причини за заболяването е невъзможността да се обхванат в профилактика всички деца от най-ранна възраст, както и ниският интерес от страна на родителите към денталното здраве на децата им.