"Член 103 от Конституцията казва каква отговорност носи държавният глава. В една парламентарна република няма недосегаеми лица и оттук идва големият проблем. Главният прокурор се обърна обосновано към Конституционния съд".

Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов.

Коментарът му е за публикувани от прокуратурата СРС-та от подслушване на висш генерал от натовска армия и глас, за който се твърди, че е на президента Румен Радев.

Припомняме, главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента, става ясно от искането, публикувано на сайта на прокуратурата.

В отговор от администрацията на президента заявиха, че само Конституционният съд може да тълкува Конституцията. След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело, уточниха от "Дондуков" 2. 

Главният секретар на президента: Нали не очаквате да вдигна телефона и да кажа "Ало, Ваньо"

Главният секретар на президента: Нали не очаквате да вдигна телефона и да кажа "Ало, Ваньо"

Няма скрити документи, има проверка на МО, която не отчита нарушение

Узунов попита защо фокусът се концентрира върху фигурата на главния прокурор. Всичко тръгнало от огласяването на информацията за специалните разузнавателни средства, смята юристът.

"Ако сте чиновник, склонен да се поддава на корупция, ако чуете едно такова нещо, ще спрете", заяви Узунов. 

"Процесите, които се развиват сега ми приличат на тези, които бяха с Лаура Кьовеши в Румъния - същата е реториката, а главният прокурор е обвиняван, че се намесва".

"Ако тази пряка реч беше излязла по времето на Кьовеши, докладващият генерал вероятно щеше да бъде разжалван за 24 часа. Може да има и други СРС-та, нещата стават от сложни по-сложни", допълни Узунов.