Резултатите от ДНК експертиза бавят внасянето на обвинителния акт срещу 18-годишният ученик Мерт Мехмед, който е задържан за кървавото убийството на 24-годишната Джейлян и 7-годишната  й дъщеричка Джейда в нощта на 20 срещу 21 април в Джебел, съобщи "24 Часа".

Според прокуратурата в Кърджали експертизата е изключително важна за делото. Тя трябва да докаже, че кръвта по брадвата, открита зад гардероб в дома на убиеца, е от жертвите му.

Една от версиите бе за убийство от ревност. Разпитани бяха 11 мъже, с които Джейлян е имала отношения. Сред тях бе и бившият й съпруг.

Припомняме, Мехмед направи пълни самопризнания, но заяви, че не помни какво точно се е случило във въпросната нощ, тъй като е употребил марихуана. Той заяви, че съжалява за убийствата и поиска смекчаване на присъдата. Решението на съда бе той да остане в ареста. Според служебния адвокат смекчаващи вината обстоятелства са възрастта му и фактът, че се разкайва.

Той е откраднал 200-300 лв. и мобилен телефон от дома на жертвите, с парите на следващия ден си купил нови маратонки. Мерт е стар познайник на полицията, задържан е няколко пъти за обири.

Прокуратурата иска доживотен затвор за задържания. Жестокото двойно убийство потресе джебелчани, които на протест поискаха от властите не само строго наказание за извършителя и изселването на майка му, но и полицейски оставки и мерки срещу наркоманите, които тормозят града. Полицейското управление в Джебел смени своя началник.