Спецакцията на ДАНС в Южна България е била извършена преждевременно поради теч на информация. Това призна главният прокурор Сотир Цацаров на нарочна пресконференция по темата.
Припомняме, вчера ДАНС и прокуратурата със солидната подкрепа от МВР проведоха най-мащабната операция до момента срещу радикалния ислям у нас.

Наши служители-имами не са сред арестуваните от ДАНС, обяви Главно мюфтийство
Още...


Осъществяването на такова разследване и събирането на годни доказателства несъмнено изисква детайлно планиране и организация, особено заради големия брой обекти, които бяха разследвани, коментира Цацаров.
От думите му стана ясно, че операцията е била планирана за края на първите десет дни на декември. Изтичането на определена информация в публичното пространство станало причина операцията да започне незабавно, разясни обвинител номер едно.

Мога да призная, че с Писанчев бяхме не особено силни привърженици на това решение, но ни убедиха, че най-добре е да действаме незабавно. Това не е разследване с етническа или религиозна цел, увери още Цацаров. Стана ясно, че в тази операция участвали над 40 прокурори и следователи, над 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на специализираните полицейски сили и жандармерия.

ДАНС е извършила акцията си в Пазарджик, защото имало признаци за набиране на доброволци за "Ислямска държава". Това не е клетка на „Ислямска държава", но можеше да бъде, уточни шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

Появиха се атрибути на "Ислямска държава", призиви за джихад, за участие във военни действия, в агресия. При тези хора се укриват нелегални имигранти. Наблюдавахме начални опити за набиране на бойци за Ислямска държава, обяви Писанчев пред медиите. Той подчерта, че с действията си спецагенцията не иска да накърни чувствата на вярващите в исляма.

Ахмед Муса Ахмед, пазарджишкият имам с налична вече присъда за проповядване на радикален ислям, е арестуван на 6 метра от джамията, въведен е вътре легално, без да се нахлува, уточнява Писанчев. Той коментира, че в града е имало данни за набиране на доброволци за участие във военни действия на страната на терористичната организация.

България ще е първата страна на Балканите, където ще се развее знамето на „Ислямска държава", гласи един от плакатите, открити при акцията. Той е бил намерен при основния обвиняем Ахмед Муса.


Ахмед Муса проповядва на фона на знамето на Ислямска държава

Към момента 26 са задържаните за 24 часа, 30 свидетели вече са разпитани, 7 лица са привлечени за обвиняеми.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов разясни обвиненията: от юни 2014 до ноември 2014 в Пазарджик Ахмед Муса е образувал и ръководил група със състав - Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Марчев, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.
Те отговарят за престъпления против Републиката, като проповядват антидемократична идеология, разпространявайки идеологията на „Ислямска държава". Всички са граждани от ромски произход с български имена, но помежду си се наричали с арабски названия.

За същия период са разпространявани материали с призиви. В някои от тях се съдържат брутални сцени на насилие.

Муса отговаря пред Темида и за трето престъпление - в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал и възхвалявал идеологията на Ислямска държава.
Муса говорил за възхвала на "Ислямска държава" и на лидера й персонално, за това, че бойците се борят за халифат в световен мащаб. Призовавал всеки да работи за най-възвишената цел, дори ако трябва да ходят да се бият на страната на "Ислямска държава".
Да изпълнят своя дълг, ако това им бъде вменено, агитирал още той.



Стана ясно, че имамът е агитирал и през интернет - скайп и фейсбук, където набирал поддръжници и сред роми в Европа. Онлайн проповедите си правил на фона на знамето на „Ислямска държава". Имало и шапки, ленти за глава, стикери с логото на терористичната организация.

ДАНС са открили и редица рекламни материали, призоваващи към военни действия - иззели са видеоклипове, на които на фона на развяващото се знаме на „Ислямска държава" се разиграват бойни действия, бомбардират се сгради.
Има и редица прокламиращи световен халифат проповеди - целта е била 2020 година в България вече „да се вее черното знаме на халифата", обяви Сарафов. Той не изключва в хода на работата по материалите задържаните да нараснат.

Не е засечено финансиране за радикалните цигани в Пазарджик от страна на „Ислямска държава". Пресичаме случващото се още в самото начало, когато почват да използват атрибутите на „Ислямска държава", имаме всички белези на това, че търсят връзка с хора от терористичната организация, обясниха Цацаров и Писанчев.


Сподвижници на Муса позират с логото на ИД

Те заявиха, че са открили и незаконно оръжие - пушка и пистолет, у един от обвиняемите. Няма обаче намерени големи струпвания на боеприпаси.

Основното доказателство срещу радикалните ислямисти е самата заснета проповед, „без да засягаме населението, към което е адресирана". Тя действа сама по себе си със символите, с усещането, че това е човекът, който определя правилата в тази част на града, разясни Цацаров. Приемете тази операция като генерална превенция, доуточни и шефът на ДАНС.

В този момент нямаме информация за участие на българи в редиците на „Ислямска държава". Такава информация не е потвърдена от нито един източник, коментираха още двамата.

Проблемът не е в джамиите, той е в идеите, в книгата, ако искате и в книгата, на която е автор Ахмед Муса, уточни главният прокурор. Ставало въпрос за наличието на готовност всеки да допринесе за създаването на такъв халифат. Муса учел последователите си да са готови да изпълнят повелята му, когато дойде време и каквато и да била тя. Пред Пазарджишкия окръжен съд ще се поискат мерки за постоянно задържане на тези, които в момента са временно в ареста заради склоняване към радикален ислям и насилие.


По време на сватба на сподвижник на Муса

Има полицейско наблюдение в Пазарджик след края на операцията, органите на реда се надяват там не тепърва да ескалира напрежението заради акцията, а да спада.

Прокуратурата разпространи видео, открито по време на акцията: