Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова събра в кабинета си ръководството на НЗОК, за да обсъдят нуждата от актуализация на бюджета на Касата.

Актуализация е наложителна, обясни тя след кратка среща с представители на НЗОК и Български лекарски съюз (БЛС), на която бе постигнато съгласие.

Припомняме, по-рано днес надзорният съвет на НЗОК реши, че е необходимо да се актуализира бюджетът на Касата, премиерът Орешарски е заявил, че е съгласен, същото обявиха и парламентарните партии, които декларираха, че ако МС внесе в парламента искане за актуализация, те ще я подкрепят.

Червените ще предложат на кабинета да се изготви проект за актуализация на бюджета на Касата. Излишно е да се създава напрежение, смята Манолова.

Тя се надява на спокойствие в системата, сред лекарите и пациентите.

Социалистката е на мнение, че се е създало изкуствено напрежение за една чувствителна за хората тема като здравеопазването. Сега финансовият министър Петър Чобанов трябва да свърши своята част от работата, но червената депутатка се надява съответните промени да бъдат извършени в бързи срокове. Мая Манолова вярва, че на първо и второ четене цялата процедура може да приключи още следващата седмица.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов също е доволен от постигнатия консенсус, като отчете, че актуализацията трябва да стане в най-кратки срокове - в следващите две седмици.

Той е получил уверението на трите партии ГЕРБ, БСП и ДПС, че ще подкрепят актуализацията.

БЛС настоява за актуализация с 326 милиона лева. Кабинетът обаче ще реши с колко. Няма как да приемем сума под 250 милиона лева, поясни той.

Шефката на НЗОК Румяна Тодорова подчерта от своя страна, че неведнъж е предупреждавала, че разписаният й бюджет за 2014 г. не е достатъчен. На срещата при Мая Манолова са се казали нещата в истинския им вид. По думите й, оттук нататък здравеопазването трябва да бъде обединяващото звено за политиците.

Преди срещата Румяна Тодорова обясни, че все още не прави изчисления с колко трябва да се актуализира бюджетът на Касата. От финансовия министър и от ръководството на НАП чула, че събираемостта на вноските вървяла добре. Отупали сме чувала до край, категорична бе тя пред медиите преди срещата.

Безразборното харчене трябва да спре, допълни тя. Тодорова бе категорична, че Касата стриктно спазва закона, обаче има сериозни забележки към законодателството, касаещо работата на НЗОК. Казали сме къде са пробойните и какво трябва да се направи, изтъкна шефката на НЗОК.

Нейната прогноза е, че ако не се направят спешни законодателни промени, ситуацията в здравеопазването догодина ще е още по-сериозна. Промени според Румяна Тодорова се налагат както в сферата на болничната помощ, така и по отношение на лекарствата.

По думите й задължително новото правителство трябва да се заеме с реформи в здравеопазването. Това е тежка машина, здравеопазването е консервативна система, то не е фабрика да го затвориш и да кажеш след един месец - ще работиш с други машини, обясни Румяна Тодорова.

Реформата трябва да е на входа на системата, а не на изхода, категорична е тя.

По думите й в момента НЗОК финансира болници, което не е в контекста на закона за здравното осигуряване. Разпределението болнична - извънболнична помощ не е както трябва, категорична бе Румяна Тодорова.