Електронната здравна карта трябва да бъде въведена в рамките на шест месеца. Това обяви шефът на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че след въвеждането, картата трябва да бъде адаптирана към електронното здравеопазване в Европа.

Според Тонев Законът за личните данни трябва да промени. Той намира за нужно да влязат точни текстове кой има достъп до данните от електронна здравна карта на пациента.

По думите на Стоян Тонев, всеки трябва да има достъп до алергиите на човека. Той подчерта, че има минимален пакет, който е ясен и всеки лекар трябва да има достъп до него.

Шефът на здравната комисия коментира, че някои от съществуващите подводни камъни са свързани със защитата на личните данни и Закона за достъп до информация. Той увери, че комисията му ще работи за въвеждането на реформата. Тонев посочи, че в Англия електронното здравеопазване е коствало „главата" на трима здравни министри и 14 млрд. паунда.

Стоян Тонев каза още, че комисията ще разгледа искането на Надзорния съвет на НЗОК депутатите да делегират права на подуправителя на касата или на друг заместник, който да оглави институцията до избор на нов управител.

По думите му, юристите са обяснили пред Комисията по здравеопазване, че когато няма строго описана законова рамка, тогава се действа по аналогия. Аналогията пък била да бъде удължен трудовият договор на д-р Румяна Тодорова до намирането на нов управител на касата. Друг вариант бил да се делегират права на някой от подуправителите.

Ген. Стоян Тонев смята, че още следващия четвъртък може да бъде избран нов шеф на Здравната каса. Той е убеден, че забавеното решение за ръководството на НЗОК няма да има отражение върху пациенти и болници.  „Единствено е възможно да се забравят с 4 дни плащанията на аптеките за периода 1-15 януари", смята ген. Тонев.

Припомняме, вчера НЗОК предупреди, че съществува реална опасност да бъдат забавени плащания на договорните й партньори. Причината е, че няма оторизиран представител на институцията, който да разписва необходимите документи.

Миналата седмица мандатът на настоящия управител на НЗОК Румяна Тодорова изтече. На този етап няма избран неин наследник.

Ген. Стоян Тонев присъства на 10-ото юбилейно издание на национална конференция по е-здравеопазване, която премина под мотото „Иновационен модел за устойчиво и модерно здравеопазване".