Адвокатите на бизнесмена Гриша Ганчев и останалите подсъдими по делото „Захарна афера" обявиха доказателствата на прокуратурата за „хвърчащи листчета".

След като два часа щателно прегледаха множество папки, юристите изложиха своите възражения пред Специализирания наказателен съд.

Защитата на Ганчев, адвокат Татяна Дончева, изтъкна, че по този начин - в джобове, без номерация, доказателствата безпроблемно могат да бъдат премахвани или към тях да бъдат добавяни нови. Затова искането на всички защитници е тези документи да бъдат приведени във вид, който не позволява вземане или премахване на листове. Дончева настоя прокуратурата да извърши техническата работа, която сама е признала, че не е свършила.

Липсата на номерация представителите на държавното обвинение обясниха именно като технически пропуск, който обаче не бил нарушение. Адвокатите настояха да бъде разпоредено на прокуратурата да извърши опис на доказателствата във всеки том.

„Не от спортна злоба" още преди делото да стартира в съда защитниците са обърнали внимание, че материалите са в „насипно състояние".

Оказа се, че не им е стигнало и времето за запознаване с доказателствения материал, поради което съдът им предостави още три часа.

В късния следобед съдът прие веществените доказателства, след като цял ден адвокатите на подсъдимите бяха улисани в процедурата по предявяване на материалите.

Защитниците по-рано скочиха срещу техническите пропуски на прокуратурата, които затрудняват запознаването с иззетите документи. Юристите изтъкнаха, че е необходим опис на доказателствата, тъй като има и материали, които се намират в чували.

Спецмагистратите обаче не уважиха искането им да се прави опис на всеки том. Съдът указа на държавното обвинение само да номерира страниците.