С леко закъснение в Българския съюз на юристите отбелязаха Деня на Конституцията и своя професионален празник.

На тържественото заседание присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, правосъдният министър Диана Ковачева, зам.- вътрешният министър Веселин Вучков, конституционни съдии, представители на ВСС.

Всички те използваха празника, за да си спомнят за великите българи носители на демократични идеи и дух, които са родили идеите за модерна България.

Празничният дух обаче бе нарушен за малко от адвокат Даниела Доковска, която неочаквано използва заседанието на Съюза на юристите, за да се оплаче, че българската адвокатура е пренебрегната от Министерски съвет при изготвянето на проектозакона за адвокатурата.

12 000 души бяха пренебрегнати при написването му в кулоарите на министерството на правосъдието, заяви тя и алармира, че в Народното събрание ще бъде внесен един некомпетентен проект, който ще наруши авторитета на държавата и ще накърни обществения интерес.

Доковска почерта, че казва всичко това тук и сега с надеждата, че ще бъде чуто от народните представители преди да потърсят помощ от европейските институции.

Иначе вицепрезидентът Маргарита Попова изтъкна, че приемането на конституцията е най-значимото събитие в новата българска история.

Тя направи и кратка равносметка на личния си път като юрист.

 

В съдебната система за 20 години научих, че тогата на съдията, адвоката и прокурора са тежки. Разбрах, че компромисът с правото е тежък грях и руши устоите на конституцията", заяви тя и добави, че като част от изпълнителната власт е разбрала колко е важно да имаме добри закони, както и това, че и най-добрите закони, оставени в ръцете на небрежния могат да бъдат дискредитирани.

Попова изтъкна, че това, което й предстои да разбере от президентската институция ще бъде свързано най-вече с института на помилванията. "За мен е привилегия и гордост да въздада висша държавна милост", подчерта тя."

Денят на конституцията беше повод да се обърне към миналото и правосъдният министър Диана Ковачева, която изтъкна, че България нямаше да е това, което е в момента, ако я нямаше конституцията, приета преди 133 години.

Тя добави, че ръководеното от нея ведомство има волята и желанието да допринесе за съдебната реформа в страната и това е именно целта, която са си поставили.

Ковачева призна, че съдебната реформа върви напред, но отбеляза, че това може да стават и с по-бързи темпове.

На тържественото заседание бяха наградени известни юристи за професионални постижения и активна съюзна дейност.

Връчени бяха и годишните награди за журналистически предавания и публикации на правна тематика.