Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая с взрива в цеха на ВМЗ-Сопот в с. Иганово, съобщи БТА, позовавайки се на изявление на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов след заседание на кризисния щаб на място.

Той добави, че ще бъдат разпитани около 800 души, които работят на тази площадка или са имали достъп до нея. Цехът ще остане затворен,
докато не се установи категорично, че няма опасност за живота на работниците.

Главният секретар на МВР Георги Костов каза, че ще се работи по всички възможни версии като причина за аварията, но отказа да коментира която и да е от тях. "Всичко е възможно, всичко ще бъде проверено, включително и за саботаж", допълни Костов. Според него, предполагаемото количество на тротиловия еквивалент на взривните вещества в склада е над 1000 килограма.

Снимките от безпилотните самолети, който днес обследваха района показват, че е имало авария, заяви главният секретар. По думите му, складът, където са се съхранявали боеприпасите го няма, тъй като е временен и не е масивна постройка. Няма други материални щети, каза още главният секретар на МВР.

Целият район в рамките на площадката, на която се намират и складовете за готова продукция, е обезопасен и отцепен, тъй като има остатъчни взривни вещества, коментира главният секретар. По думите му специалисти и технически лица на МВР и на пожарната ще влязат за проверка едва когато се установи, че няма заплаха за тях, каза Георги Костов

Все още не са назначени експертизи, предстои това да се направи. Склад на ВМЗ-Сопот на  производствената площадка в с. Иганово се взриви снощи около 19.30 часа. Пострадали няма. По думите му, самият факт, че при такъв взрив няма пострадали съседни сгради и взривът е относително локализиран, означава, че някой е мислил и е взел подходящо решение, когато е строен този завод.