Пет години след убийството на сестри Белнейски, пазарджишкият окръжен съд призна за виновен Лазар Колев за тежкото престъпление. Присъдата е доживотен затвор без право на замяна.

Лазар Колев е признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 година е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това е изнасилил, блудствал и убил и сестра й Христина в местността „Грамадите" край Брацигово.

След произнасянето на решението на съда, той бе отведен от съдебната охрана и не коментира по никакъв начин присъдата.

Убийството на Христина е извършено, за да бъдат прикрити други престъпления - убийството на по-голямата сестра и изнасилването на двете.

За всяко едно от престъпленията съдът определи отделна присъда, като според българското законодателство накрая се взима най-тежката. За изнасилването на двете момичета Колев получи по 15 години затвор, за блудството с Христина - 20 г., а за двете убийства - доживотен затвор без право на замяна.

Изнасилванията са станали с употребата на сила, против волята на жертвите, а двете убийства по особено мъчителен и жесток начин. Убийството на Христина е извършено, за да бъдат прикрити други престъпления - убийството на по-голямата сестра и изнасилването на двете. Съдът в Пазарджик определи присъдата да се излежава при специален режим на изпълнение.

Освен това Лазар Колев ще трябва да заплати на родителите на сестрите - Фани и Стоимен Белнейски, общо 400 000 лева по заведения граждански иск. Той ще трябва да плати и разноските на държавата по делото - над 95 000 лева.


Присъдата е подписана от всички членове на съдебния състав, тоест няма такива с особено мнение.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в законовия 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд. Тя е подписана от всички членове на съдебния състав, тоест няма такива с особено мнение.

Съдът потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража", която също може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок. Съдът изложи някои от основните мотиви, които са довели до осъдителната присъда. Според съдебния състав по несъмнен начин е доказано, че Лазар Колев е съпричастен към зверските престъпления.

Председателят на съдебния състав Ивета Парпулова посочи, че този извод може да се направи от всички веществени доказателствени средства по делото, разпитите на свидетели, специалните разузнавателни средства, всички експертизи, изготвени в хода на процеса и най-вече показанията на съкилийника на Колев Владимир Славов.

Адвокат Мартин Марковски не присъства на днешното заседание. На прочитането на присъдата беше другият защитник на Колев - Димитър Марковски, който обаче си тръгна преди журналистите да успеят да го попитат за коментар.

Съдът прие, че Колев е виновен и защото е направил опит да изгради алиби за фаталната нощ, което е използвал пред полицията. Освен това, в дните след престъплението той се е държал изключително нелогично и неадекватно, както и твърдят повечето от свидетелите. По думите на председателя на съдебния състав обясненията на Колев, дадени преди дни, се опровергават напълно от събраните по делото доказателства.

Вярвах, че нещата ще се доведат докрай и ще има правосъдие. Всички останали не вярваха, че ще дойде този ден, коментира през сълзи майката на сестрите Фани Белнейска, минути след като чу присъдата.

Запитана какво ще каже на гроба на двете си деца, тя отговори, че ще им каже нещо много лично от себе си, но не сподели какво. На въпрос дали ще продължи да търси втория човек, за когото се предполага, че е съпричастен към престъплението, майката каза, че има хора, които много добре си вършат работата и изрази надежда, че те ще стигнат до успех.

Бащата Стоимен Белнейски не пожела да коментира присъдата пред медиите. Той посочи само, че семейството е казвало позицията си многократно досега.

Прокурор Димитрия Ганчева заяви, че е доволна от присъдата и припомни, че е поискала именно доживотен затвор без право на замяна.

Прокурор Димитрия Ганчева съобщи, че в момента се води разследване срещу неизвестен извършител за изнасилването на Христина Белнейска.

Тя допълни, че е нямала никакво съмнение в това, че Лазар Колев е виновен за престъпленията, още от момента, в който материалите по делото са попаднали в нея. Ганчева изтъкна, че осъдителната присъда не се дължи само на нейни лични заслуги, а е резултат от дългогодишната работа на огромен екип от хора. Тя допълни, че само е станала изразител на тази работа пред съда.

Прокурор Димитрия Ганчева съобщи още, че в момента се води разследване срещу неизвестен извършител за изнасилването на Христина Белнейска.

Припомняме, съдебният процес за убийството на сестрите Христина и Росица започна през февруари тази година, като на съдебните заседания, проведени от 7 до 16 февруари бяха разпитани десетки свидетели, изслушани бяха и становищата на специалистите, изготвили различни видове експертизи по случая.