По-тежки наказания за престъпления срещу митничари, данъчни, горски и служители на Министерството на околната среда и водите предвиждат приетите днес на второ четене поправки в Наказателния кодекс.

Санкциите за посегателство срещу тези длъжностни лица се изравняват с тези за нападение срещу магистрати или служители на МВР, решиха депутатите.

От 20 до 30 години или доживотен затвор без право на замяна предвижда кодекса на труда за убийство на данъчен.
За побой наказанието също е завишено в съответствие с нанесената телесна повреда: от 5 до 15 години за тежка, от 3 до 10 – за средна и от 1 до 5 за лека.

При упражняване на принуда срещу държавните чиновници при изпълнение на служебните им задължения са предвидени от 2 до 8 години затвор.

Удивително спокойно, но в забързано темпо депутатите приемаха днес изцяло новия за България Закон за защита на свидетелите и измененията и допълненията в наказателното законодателство.
Гласуването в пленарна зала за разлика от обичайното не бе съпроводено от дебати.

В кулоарите народните представители не изказваха мнение по гласуваните текстове – нито положително, нито отрицателно. Работният темп в пленарната зала бе прекъсван единствено от честите почивки и неколкократното поименно преброяване на присъстващите.
Последният половинчасов отдих депутатите си дадоха 60 мин. преди края на днешното извънредно заседание.
От утре парламентът ще разглежда преимуществено икономически закони.