Двама осъдени на затвор са успели да избягат от Централния софийски затвор, съобщават от Министерство на правосъдието.

Преди да избягат, те са извършили въоръжено нападение над служители на затвора - единият от бегълците е стрелял с газов пистолет, а News.bg научи от собствени източници, че охраната на затвора също е стреляла по бегълците. 

Инцидентът е станал днес в 15,45 ч. Първо обаче бегълците са били забелязани от чистачка, която ги подгонила. Според очевидци затворниците са избягали със стар мерцедес, който ги е чакал на улица "Габър". Автомобилът е изчезнал в посока квартал "Надежда".

От службите потвърдиха за инцидента като предоставиха снимки и информация за бегълците: 

- Радослав Колев, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години, за убийство;

- Владимир Стефанов, рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 30 години, за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Образувано е досъдебно производство по чл. 297 НК /бягство на затворници/, като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в Затвора София.

По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса на Затвора София.

На място са изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР.

Всички затвори се охраняват по единен стандарт, заявиха малко по-късно на извънреден брифинг пред сградата на затвора.
Допълнително ще се изясни въпроса как избягалите затворници са получили оръжие, заяви заместник главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов

Имало е заплаха с огнестрелно и с хладно оръжие. Произведени са 3 изстрела. Няма пострадали нито цивилни, нито надзиратели.

На място са били повече от двама надзиратели, върху които е имало принуда, заплаха с огнестрелно оръжие. Има реакция от наши служители, но тя е неуспешна, казаха от правосъдното ведомство. Допълнително ще се установи дали е адекватна реакцията на надзирателите.