ТОРСДвама души от семейството на пациента, приет в Инфекциозна болница с вероятна диагноза тежък остър респираторен синдром са поставени под карантина в домашни условия от ХЕИ – София. Това съобщи за БНР д-р Илонка Маева, началник отдел “Противоепидемиологичен контрол” в ХЕИ. Разбира се, те могат да напускат дома си, каза тя.

Епидемиолози: Заразяването с ТОРС не е толкова лесно

Световната здравна организация е заявила, че ще бъдат изследвани проби от българския пациент, съобщи д-р Маева. Няколко лаборатории в света могат категорично да потвърдят или отрекат диагнозата. В наши условия ние не можем да докажем конкретния вирус, но можем да докажем друг причинител на тази инфекция. Ако това стане, диагнозата ТОРС ще отпадне, каза тя.

От 3 до 7 дни е инкубационният период, който бе определен на базата на натрупания опит, прие се че 10 дни е достатъчно дълъг период, като в последните съобщения на Световната здравна организация се казва, че може да се приеме и малко по-дълъг инкубационен период.

Ние се учим в хода на развитието на епидемичния процес и приемаме 2 седмици за достатъчен период, като една седмица от него вече е изтекла, каза д-р Маева.