Две нелегални имигрантки са починали от измръзване. Това обяви МВР шефката Румяна Бъчварова в интервю за БиТиВи.

Снощи късно в района на Малко Търново са били открити 19 нелегални. Сред тях имало хора с измръзвания. Бъчварова подчерта, че граничарите са опитали да помогнат на двете жени, като дори са ги носили на ръце. Въпреки това те не са издържали и са починали. Едната жена е по-млада, а другата - на средна възраст. 

Те са от Афганистан, според информацията, с която Румяна Бъчварова разполага към момента. Тя подчерта, че нелегалното мигриране крие подобни рискове – измръзване в студеното време.

На останалите от групата ще бъде оказана помощ и ще бъдат регистрирани.

Приетите в МБАЛ-Бургас премръзнали мигранти са в стабилно състояние

Приетите в МБАЛ-Бургас премръзнали мигранти са в стабилно състояние

11 деца и четирима възрастни

Бъчварова изтъкна, че резултатите от мерките за миграцията у нас са видими. Не само успяваме да пазим границите си, но и да регистрираме и интегрираме голяма част от мигрантите. Проверявали се тези, които съвпадат с рискови профили, както и се установява дали имат наистина нужда от подкрепа.

Бъчварова няма информация заедно с бежанците у нас да са пристигнали и радикализирани хора. Тя отново подчерта, че всички с рисков профил се проверяват, интервюират и за тези, които има съмнения, не се допускат. Всички процедури се спазват и се проверява всяка една постъпваща информация, категорична е Бъчварова.

Пред БНР шефът на „Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов даде подробности за случилото се край Малко Търново. Групата от 19 нелегални имигранти е открита около 17.40 часа снощи от граничен полицейски наряд. Хората били в много тежко състояние, с видими следи от измръзване. Те са преместени в палатката на граничния наряд, за да им бъде оказана помощ и да бъдат затоплени. Граничарите сигнализирали за имигрантите и към мястото били изпратени автомобили, с които да бъдат транспортирани.

Извозването е било много затруднено заради тежките метеорологични условия и пресечената местност. Наложило се е хората да бъдат пренесени на ръце, тъй като техниката не могла да влезе. Когато медицинската помощ пристигнала била констатирана смъртта на двама души – момиче на видима възраст 14-16 години и жена около 30 години, обясни главен комисар Ангелов.

Той подчерта, че комуникацията с имигрантите е била много трудна, тъй като състоянието им било много лошо, а и заради езиковата бариера. Някои от хората се самоопределяли като иракчани, а други като афганистанци, но все още националността им не е официално потвърдена.

Антонио Ангелов предполага, че са преседели в района на границата в тези тежки условия повече от 2-3 дни. На тази мисъл навеждали признаците на измръзване.

Предполага се, че хората са били изоставени от каналджиите и са изгубили ориентация. Честа практика е, след като си получат парите, каналджиите да изоставят хората. Това не е първият случай на изоставени, коментира Ангелов.

Той призова бягащите от войната да не се доверяват на хората, които им взимат парите с обещания, че ще ги заведат на по-сигурно място, защото те имат само финансов интерес.

През последните седмици от началото на годината не се забелязва повишен миграционен натиск. Цифрите са съизмерими със същия период за 2015 г., коментира още шефът на „Гранична полиция”.

Групата е била открита в района на местността местността „Бърдце“в Странджа . Снежната покривка достигала 50 см. 

„24 часа” съобщава, че 15 души от групата са настанени в МБАЛ-Бургас. Сред тях има мъж и жена, които са в по-тежко състояние и са настанени в реанимация под непрекъснато наблюдение.

11 от пациентите са деца. Състоянието им е стабилно.

Телата на двете починали жени са откарани в отделението по съдебна медицина.

По-рано кореспондентката на Нова телевизия от Бургас съобщи, че късно снощи в района на Малко Търново гранични полицаи са задържали група от над 20 нелегални мигранти. Тя информира, че по непотвърдена информация 15-годишно дете е починало от студ.

В болница са настанени 11 деца и две жени. Те са с втора и трета степен на измръзване.

Около 21.30 часа в Спешното приемно отделение на бургаската болница пристигнала първата линейка. С нея били докарани две момиченца на видима възраст 4-5 години. Майка им обяснява, че са от Ирак. Двете дечица са били в първата група, която граничарите са извозили от гората.

В същото време втора група нелегални се извозвали с високопроходим камион на „Гранична полиция”. Мигрантите са открити в Странджа. Над 30 сантиметра е била снежната покривка в района на Малко Търново вчера.

Медиците от спешния център не искат да коментират нищо, докато не приключат прегледите на всички мигранти.