Две са досъдебните производства, образувани от Окръжна прокуратура в Пловдив по случая със съборената къща на архитект Йосиф Шнитер. Тя е част от групов паметник на културата, съобщи БНТ.

Изискана е цялата налична документация, за да се проследи административният път, по който е издадено строителното разрешение за обекта в центъра на града. Случаят е проверяван и от Икономическа полиция.

Кметът на пловдивския район "Централен" е сезирал прокуратурата. От държавното обвинение са определили двама наблюдаващи прокурори.

Според Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив досъдебното производство се води за престъпление върху територия, защитена за опазване на културното наследство. Колегата е разпоредил на инспектората за опазване на културното наследство към министерство на културата да бъде извършена проверка.

Прокурори, следователи и криминалисти влязоха в изгорелите тютюневи складове

Прокурори, следователи и криминалисти влязоха в изгорелите тютюневи складове

Образувано е досъдебно производство

Второто производство разглежда проектната и строителната документация за реконструкцията на къщата, чиято фасада по план е трябвало да бъде запазена. Вместо да се спази плана, сградата е срината до основи. По закон за такова престъпление се предвижда до пет години затвор и глоба от 2 до 10 000 лева.

Художникът Явор Костадинов се опасява, че скоро и споменът за сградата ще изчезне от паметта на хората. "След толкова много случаи на архитектурно и културно наследство, което изгубихме в Пловдив, трудно ми е да кажа, че съм ядосан. По-скоро усещам нещо като огорчение".

Според него проблемът с опазването на старите знакови къщи се корени в непрекъснатата смяна на собствеността им. Често новите притежатели са лишени от чувството за съпричастност към опазването на културното наследство, смята Явор Костадинов.