Бургаският апелативен съд увеличи два пъти присъдата, произнесена от Окръжен съд –Бургас за Драгия Радневски от 12 години затвор.

52-годишният Радневски е признат за виновен в двойно убийство - на приятелката си Иванка Стоянова на 46 г. и майка й Тонка Желева на 67 г. Престъплението бе извършено на 27.10.2015 г., около 13.00 ч. в кв. ”Долно Езерово”. Радневски ги застреля с ловна пушка.

След произнасянето на Апелитавния съд Драгия Радневски ще лежи в затвора вместо 12 - 25 години. 

Въззивният състав счита, че престъплението, както и обвиненият се отличават с висока степен на обществена опасност. Отнет е живота на две жени, като приятелката на подсъдимия е имала непълнолетно дете, което остава пълен сирак. Това обстоятелство е било известно на Радневски, предвид близките му отношения с жертвите, но не му е подействало възпиращо, подчертават апелативните сидии.

Убийството е извършено през деня, в дома на жените, в близост до който се е намирало малолетното внуче на Стоянова. Убийството е извършено брутално и хладнокръвно, като акт на отмъщение и наказание за жертвите, което го характеризира като изключително тежко.

Според съда Радневски трябва да се изолира за по-дълъг период от време, което ще му въздейства поправително-превъзпитателно и ще изпълни целите на генералната превенция и върху другите членове на обществото.
Втората инстанция намира, че най-подходящото по вид наказание в случая се явява доживотен затвор, което съгласно разпоредбата от НК следва да се замени с наказание лишаване от свобода в размер на 25 години.

Апелативен съд- Бургас потвърждава присъдата в останалата й част. Драгия Радневски е осъден да заплати на дъщерята на Иванка Стоянова - Антония обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева.

Решението може да се обжалва пред ВКС.