Да бъде променена Наредба 15 на Здравното министерство в частта й за задължителните имунизации на деца настояват общопрактикуващи лекари. Според тях, сегашният начин на прогнозно планиране на децата, подлежащи на ваксиниране през следващата година, води до недостиг на ваксини, съобщи БНР.

Информацията трябва да се получава от базата данни на Националната здравна каса, смятат медиците.

С писмо на Министерството на здравеопазването общопрактикуващите лекари са длъжни да отчитат всяка седмица направените ваксини, независимо колко далеч се намират от областните градове. Това губи време и е за сметка на останалите пациенти, посочва доктор Селиме Карагьозова.

Ние като лекари сме убедени в необходимостта от ваксинопрофилактика и сме задължени по закон, и я провеждаме. Една голяма част от колегите, които са на 70-100 километра от областен град, трябва да пътуват ежеседмично, за да отчетат една ваксина, което е разточителство на време и нямаме информация за какво се прави точно, каза Карагьозова.

На конференция на тема ваксините  главният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев посочи, че петвалентната ваксина е в ограничени количества не само за нашата страна.

Липсата на ваксината в периода октомври-февруари тази година е довело до конфликт с родители на децата, коментира д-р Карагьозова.

Ежедневно съм имала пациенти. Протестират и то с право, че няма ваксина за тяхното бебе. Хубавото в случая е това, че нямаме заболели деца през този период от липсата на ваксина. Надяваме се да има достатъчно или ако я няма, ще очакваме евентуално от Министерството на здравеопазването някакво указание как да се продължи имунизационният календар, обясни доктор Карагьозова.