”Остеопороза"Всяка трета жена и всеки осми мъж у нас страдат от остеопороза, съобщи пред БНР Мая Гешева, изпълнителен директор на Асоциация “Жени без остеопороза”.

800 жени годишно умират у нас от усложнения в следствие на обездвижването, причинено от счупването на бедрена кост.

Според Гешева, болестта измества по смъртност онкологичните заболявания и се нарежда на второ място в света сред сърдечно-съдовите болести.

Болестта, наричана “тихата епидемия”, трудно се разпознава, защото в началния стадий тя протича без симптоми. Болният няма никакви оплаквания и поради тази причина не ходи на лекар, а тогава, когато се появят болките, вече е закъснял, подчерта Гешева.

Поради това ние поставяме акцент върху ранната диагностика и върху профилактиката за избягване на първата фрактура, допълни тя.

Статистиката показва, че от всички случаи на остеопороза у нас реално се лекуват около 2.5 процента. Профилактиката на заболяването трябва да започва още между 13 и 15 годишна възраст, съветват специалистите.

От днес до 24 октомври в Центъра по хигиена ще се прави измерване на костната плътност с повече от 50% отстъпка от цената.