Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води. Това заяви пред БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб "Балканка".

Той поясни, че наказателната процедура е за това, че не са построени на много места пречиствателни станции.

"Ние вече пуснахме жалба до Главна дирекция "Околна среда" на ЕК и имаме и регистриран входящ номер и тепърва ще ги запознаваме пък какво се случва с действащите пречиствателни станции", уточни Куманов.

От сдружението са започнали да уведомяват европейски банки, финансирали бизнеси у нас, които замърсяват, "как се харчат техните пари", съобщи Димитър Куманов и дава за пример казусите с "Биовет" - Пещера и розоварната в Старосел, причинила замърсяване на две реки.

Предвидените в законодателството глоби Куманов определи като "ужасно смешни", а европейското законодателство казва, че трябва да са ефективни, пропорционални на нанесените щети и обезсърчаващи нарушителите, изтъкна инж. Димитър Куманов.

"Тук, у нас, на всеки му е по-изгодно да си изхвърли отровите и да плати глоба, ако го хванат." Едни хора ги хващат по-лесно, а други не", допълни той.

Варненското езеро, бреговете на Янтра, Старосел, Поморие - общото между тези места са сигналите за умряла риба от последните дни и седмици. Това не са всички места на замърсявания, за които са били подадени сигнали.

Експерти се задействаха на проверка след сигнал за умряла риба във Варненското езеро

Експерти се задействаха на проверка след сигнал за умряла риба във Варненското езеро

Взетите експресни водни проби за анализ от мястото не регистрират отклонения

От Нова година насам случаите на замърсявания стават лавинообразни, смята инж. Куманов. Особено по време на извънредното положение, когато по думите му и екоинспекторите, и риболовците са били блокирани "да ходят по реки и язовири да наблюдават какво се случва, направо е ужасяващо".

Една част от проблемите ги създават пречиствателните станции за отпадни води, а другата част са промишлени замърсявания, посочи Димитър Куманов.

"Ако погледнем какво се случва с битовите отпадъчни води в България - там е нещо ужасно. На много места се построиха пречиствателни станции, канализации, финансирани от Европейския съюз, и една част от тия пречиствателни станции и съоръжения не работят въобще.

Проверяват за пестициди в р. Янтра заради измиране на риба

Проверяват за пестициди в р. Янтра заради измиране на риба

При горнооряховското село Драганово...

На много от тези места се спестяват пари за ток и реактиви, които да пречистват водите, твърди Куманов.

От "Балканка" многократно подавали сигнали до "Басейнова дирекция", а отпадни води продължават да се изливат в реките, уточни той.

По думите му скъсаният водопровод, свързан с умрялата риба край Варненското езеро, идва от пречиствателната станция в село Тополи. "Големият въпрос, който не видях никой да го задава е, каква е тази вода, която уж е пречистена, а пък причини това", запита Куманов.

Другият въпрос според него е какво се прави с тоновете умряла риба, които биха предизвикали допълнителна екологична катастрофа като се разложат.

Розоварна отрови рибата в две реки в Пловдивско

Розоварна отрови рибата в две реки в Пловдивско

Водите им са се оцветили в черен цвят

Куманов вижда един от изходите за безводието в определени райони на страната в това да се прекратят използването на питейна вода за промишлени цели и кражбите на вода. Напоследък според него става отчетлива схемата хората да бъдат оставени без вода, а след това се предлага построяването на нови водопроводи и язовири, което ще струва пари на данъкоплатците.

"Това е следващата златна кокошка за корупционните схеми в държавата", допълва той.