Двама души загинаха вчера, след като малък самолет падна край стадиона на пловдивското село Оризари. Машината е трябвало да направи заход, но по време на захода едно от крилата се чупи и тя се разбива.

Двуместният самолет е летял ниско над стадиона по време на демонстрация на дронове, когато при издигане на височина машината чупи крилото си.

Пилотът е бил изключително опитен, любител, но с всички необходими курсове и дори имал документ за инструктор, обучил е десетки други пилоти. Машината е била сглобена от самия него, летяла е повече от 7 години, без да даде никакъв дефект.

Самолет се разби край Пловдив, двама загинаха

Самолет се разби край Пловдив, двама загинаха

Единият е пилотът

Разследващите на инцидента тепърва ще изясняват каква е причината за него, като това може да е и износване на материала.

Христо Христов, ръководител на разследване на авиационни събития, обясни пред bTV, че това са т. нар. самолети-китове. "Има правомерни хора, които да го сглобят по определени схеми, а след това се правят изпитания при определена програма, проверява се от комисия, която му дава летателна годност", уточни той.

Разследването е поето от Националната следствена служба, като срокът, в който трябва да се стигне до причините за инцидента, е една година.

От своя страна експертът по авиационна безопасност Ивайло Коев отбеляза, че е изключителна рядкост да се счупи крило на самолет.

"Допускам, че може би стиковъчните болтове на полукрилото са или заменени, или вследствие на умора на материала са се скършили. Полукрилото не е откъснато в мястото на стиковането, а някъде встрани от него, близко в средата на полукрилото, което не изключва и някакво конструктивно изменение във времето", обясни експертът, т. е. пилотът да е доправял нещо по машината.

Той уточни, че самолетът е регистриран като експериментален и че машината може да вози само собственика и негови приятели, без никаква търговска или друга дейност.

Самолетът е излетял от Белозем преди инцидента.

"Убеден съм, че допреди 2 години площадката в Белозем беше нелегална, тъй като не е беше сертифицирана, не беше дори обявена", каза още Ивайло Коев.