Вирусните хепатити остават „тихата епидемия у нас". За това алармираха редица здравни експерти на кръгла маса в парламента „Хепатитът: скрита епидемия или решим проблем?".

Медиците представиха разработен проект за Национална програма за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусни хепатити у нас. Програмата предвижда скрининг и ваксинация по желание за всеки гражданин, както и редица кампании за повече информираност на хората относно предпазни средства и ваксинопрофилактика.

Стана ясно, че близо 25 000-30 000 са безплатните скринингови изследвания годишно в България - за пациентите на хемодиализа и за бременните жени. Това обаче не е достатъчно покривно, предвид цифрите на заразените и на диагностицираните.

Д-р Крум Кацаров, експерт от ВМА, разкри, че лекарите се срещат с айсберга на хепатита чак след 20-30 години, когато се появят усложненията. За 2012 г. по Европейския хепатитен индекс сме на 21 място. Само ние нямаме национално епидемиологично проучване, алармира Кацаров.

Той пресметна, че 350 милиона души в света имат хроничен хепатит B, а 3-4 милиона се заразяват всяка година. Половин милион годишно пък умират при усложнения.

При нас заболеваемостта е около 5%. Предполага се, че около 350 000 българи са носители на хепатит B, изясни медикът. Той изнесе и тревожния факт, че по данни от първото десетилетие на този век близо 60% от болните от хепатит C у нас не са диагностицирани.

Оказа се, че проблемът с хепатит C далеч не е сериозен само у нас. По сметките на румънския евродепутат Кристиан Бушой, който бе гост на събитието, 170 милиона души по света страдат от тази разновидност на заболяването. Той изтъкна, че значителна част от тези хора са били заразени в качеството си на пациенти в лечебни заведения - при операции, кръвопреливане и други подобни манипулации.

За него е отговорност на държавите да възстановят здравното състояние на тези хора. В тази връзка все още е налице оптимистичната прогноза, че с новите лекарства за хепатит C, които скоро се очаква да бъдат пуснати на европейските пазари, близо 90% от случаите ще бъдат лечими.