Бившият началник на 6-то управление на Държавна сигурност Димитър Иванов, който е и първият вицепрезидент на Мултигруп, в момента гл. редактор на в-к "Земя". Интервю на Дарик Радио

В-с: Някои търсят причините някъде там в началото, където и вие сте бил до Илия Павлов - до противопоставяне например с Андрей Луканов, с когото Илия Павлов спорили “кой все пак кара влака”?

Отг. – Според мен, не. Причините са в последните години. Все пак аз вече 6-7 години съм излязал от “Мултигруп”. Не съм в течение на конкретните дела на корпорацията и на Илия, но считам, че проблемите са по-скоро в обстановката в държавата, във възможността безнаказано да се убива независимо кой стои срещу дулото на оръжието. Дали обикновен гангстер, дали политик, както беше Андрей Луканов, или едър бизнесмен като Илия. Защото Илия така или иначе беше един от символите на новото предприемачество. Просто в България се създаде един свободен пазар на убийствата, който функционира, който не се разкрива и това лесно води до взимане на нови жертви.

В-с – Т.е. вие не вярвате, че например убийството на Луканов е разкрито и неговите убийци, както физически, така и поръчители сега са в съда?

Отг – Вижте аз съм работил оперативна работа, но преди доста години. Основното в оперативната работа е информацията. Аз не разполагам с достатъчно информация, за да мога да правя сътоветни изводи. Зная, че между Илия и Луканов имаше както симпатия, както сходство на възгледите по някои въпроси на бизнеса с Русия, имаше така и разминаване, и в известен смисъл конкуреция. Илия малко бързаше да надскочи боя си тогава, да се конкурира с Луканов, но не вярвам в тази версия.

В-с - Кой все пак караше влака тогава, г-н Иванов?

Отг. – Този израз е на Илия Пвлов, не зная откъде сте го взели.

В-с - От съдебното заседание онзи ден (изслушването на свидетелските показания на Павлов по делото “Луканов”).

Отг. –Влакът караше “Газпром” и оттам беше целият проблем, кой да бъде партньор на “Газпром” в България. Понеже “Газпром” даде някакъв пример, като че ли е възможно да се излезе от опеката на държавата, нашите хора – и Илия Павлов, и Сашо Дончев, и други си помислиха, че могат да застанат на местото на държавата в отношенията с Русия. Това беше грешна позиция. Андрей Луканов застъпваше обратния възглед, между впрочем и аз застъпвах обратния възглед, че колкото и да е силна една корпорация, и колкото и да е слаба една държава, държавата винаги ще надделее над корпурацията.

В-с. – Добре, но сега в последните дни след посещението на Путин, тук отново се заговори много се заговори за газ и за бъдещото разпределение на този пазар. Защо изключвате тогва всяка връзка за продължаване на онази история с трагичния край на Луканов?

Отг. – Вижте, има една граница в обществото – тя не винги се долавя, но хора като Луканов, хора като Илия Павлов, като другите големи играчи в бизнеса трудно могат да преминат онази граница, която се нарича човешки живот. Тук става въпрос за силно криминализирани противоречия. Аз винаги съм твърдял, че Илия Павлов колкото и да е бил грешен в своя бизнес, а той често е бил грешен, е засякъл чужди интереси, включително и мои интереси е засякъл, когато се разделеихме, но Илия никога не би могъл да премине тази граница да отнеме човешки живот.

В-с. – Ако се върнем още малко при началото със съвременните проекции. Друга версия, за която се говореше, е “Балканбанк”, банкера Иван Миронов, завръщането му, там някакви връзки можете ли да видите?

Отг. – Това е било по мое време, когато аз съм бил в “Мултигруп”. Общо взето познавам отношенията между Павлов и Иван Миронов. Не, там не виждам възможност за това, което се случи с Илия, тъй като каквото е ставало в “Балканбанк”, е отговорност на Миронов, а не на Илия.

В-с – Друга версия, която впрочем кореспондира с вашата версия, че трябва в днешни дни да търсим причините с убийството, е сблъсък с групировка в Североизточна България заради приватизация на курорт?

Отг. – Чувал съм я и тази легенда, какви ли не неща се чуват, но вижте, аз мисля, че, все пак аз съм главен редактор на вестник, медиите трябва да търсят причините за това, което стана и възможностите да се прекрати тази поредица от тежки престъпления – поръчкови убийства, а не всъщност кой е конкретният мотив за убийството на този или на онзи.

В-с – Вие виждате причините в управлението на държавата в момента, в лошото функциониране на Министерството на вътрешните работи?

Отг. – Разбира се. И в дълбокото неверие, което е обхванало обществото на всички нива – неверие в царя и неговото правителство, неверие в СДС и БСП, какво да ви кажа - неверие от невъзможността да живееш нормален живот, неверие от НАТО и от Съединените щати в тази бъркотия с Ирак, която съществува. Кажете ми коя е опорната точка, в която един нормален човек, който иска да живее спокойно и що-годе щастливо, да се опре.

В-с. – Кажете, вие тази опорна точка, г- Иванов?

Отг. – Тази опорна точка е държавата. Защото, когато няма държава, има престъпност.

В-с – Според вас са справедливи исканията за оставка на вътрешния министър, например, или може би дори гледате по-високо?

Отг – Справедливи са исканията за въвеждане на ред в държавата. Как ще се въведе редът, нека да решава парламентарното мнозинство и правителството, тъй като ние сме ги избрали тези хора и сме в правото си, когато те не си вършат работата, да им го кажем, че не си вършат работата и да искаме да се коригират. Една оставка на министър Петканов няма да реши въпроса. Това ви го казвам като специалист по МВР.

В-с – Г-н Иванов, понеже сега е време все пак да си спомним за Илия Павлов, вашият първи спомен за него. Как се събрахте с него, за да регистрирате фирма с търговия на културно-исторически ценности, как попаднахте точно в Цук, Швейцария?

Отг. – Аз дълбоко съжалявам, че Илия вече не е жив и ми е жал и за баща му бай Павел, и за Дарина, и за децата. Въпреки че не работим вече 7 години заедно, аз имах сантимент към него и наистина дълбоко съжалявам за него.