За пръв път в света френски съд призна съществуването на сериозно увреждане на човек поради свръхчувствителност към електромагнитните вълни. Темата е особено актуална в среда, в която мобилните телефони и безжичния интернет ни заобикалят отвсякъде, предаде БГНЕС, позовавайки се на световните медии.

Решението на съд в Тулуза потвърждава медицинска експертиза в подкрепа на това, че жалбоподателката Марин Ришар (Marine Richard) страда от синдром с "неоспорими клиничните признаци".

Съдебното решение е предадено във вторник на АФП от асоциацията Robin des Toits (букв. "Робин от покривите", бел.ред), която се бори за здравната сигурност в областта на безжичните технологии. Съдът оценява инвалидността на 85% и признава невъзможността на Ришар да работи.

Това решение й дава право на надбавка за възрастни с увреждания - около 800 евро на месец - за три години, с възможност за продължаване на срока.

"Това е първо признание от правосъдието във Франция", съобщиха от асоциацията.

"Това е пробив", казва Марин Ришар, която сега е на 39 години, живее в бедност, и се бори за признаване на полученото от нея увреждане.

Свръхчувствителността към електромагнитните вълни не е официално призната във Франция като заболяване и е предмет на спорове между експертите.

Тя води до главоболие, изтръпване, проблеми със съня и различни други симптоми, преходни и общи за много други заболявания.

Тези, които се обявяват за "свръхчувствителни" често сочат към антените на мобилните оператори, други релейни антени, мобилни телефони или устройствата по технологията за безжична връзка (WiFi и др.) като пряка причина за техните заболявания.

Според адвоката на Ришар, съдебното решение може да създаде прецедент, тъй като хиляди хора са засегнати, но не се възползват от съдебната система до този момент.

Световната здравна организация (СЗО) призна през 2005 г., че това заболяване се "характеризира с разнообразие от неспецифични симптоми, които се различават при отделните индивиди", "със сигурност са реални и може да бъдат с различна тежест".

Но няма ясни критерии за диагностициране, нито научна основа, за да се свържат симптомите с излагането на електромагнитни полета, добавя проучването на СЗО.

Неотдавна международен екип от учени установи, че радиацията от джиесем води до рак.