По обяд започна първото дело за днес в Благоеврадския съд срещу освободения под домашен арест Емил Първанов-Ембака. То е за кражбата на веществено доказателство - канабис, от двора на полицейското управление в града.

Когато то приключи ще има заседание и по друго дело срещу него. Стартът на тези две дела бе даден седмица след като Ембака бе освободен от ареста по трето дело - за убийство на АМ "Струма" и пуснат с мярка домашен арест.

Обвиненият за убийство на АМ "Струма" и пуснат с "Подписка" Емил Първанов-Ембака Благоевград обжалва решението на Районен съд - Сандански по друго обвинение. Той протестира решение на съда, в което бе признат за виновен за ритане на полицейска камера в полицията в курортния град, съобщи struma.bg. Заседанието по това дело ще започне след като приключи първото - за кражбата на веществени доказателства.

Обвиниха Ембака за убийството на Николай Чивиев

Обвиниха Ембака за убийството на Николай Чивиев

Умишлено убийство по хулигански подбуди

По искане на защитата бяха призовни двама полицейски служители. Те ще дават обяснения на следващото заседание, което ще бъде през декември тази година.

Ембака бе признат от Районен съд - Сандански за виновен за това, че на 10 октомври 2012 г. около 01:15 ч. в двора на полицейското управление в Сандански е попречил на служителя на МВР Иван Ръжанков, младши оперативен дежурен в оперативна дежурна част към РУП - Сандански.

Подаде оставка прокурорът, „изпуснал“ Ембака

Подаде оставка прокурорът, „изпуснал“ Ембака

Изпреварил с два дни главния прокурор

Според акта, Емил Първанов не е позволил на Иван Ръжанков да изпълни служебните си задължения по спазване на пропускателния режим в полицейското управление. Ембака е изместил с крак охранителната камера, поставена на ъгъла на гаражните клетки и насочена да обхваща двора зад гърба на полицейското управление и задния вход на Пожарната.

Апелативният съд пусна Ембака на свобода

Апелативният съд пусна Ембака на свобода

Срещу подписка

Осъден е на 2000 лева глоба. Присъдата бе постановена от съдия Катя Сукалинска в Районен съд - Сандански. 

Припомняме, през юли 2016 т.г. Емил Първанов-Ембака бе освободен от Софийския апелативен съд освободи, макар и да е обвинен за убийството на магистрала „Струма" от лятото на 2015 година. Той излиза от ареста с най-леката мярка „подписка", тъй като 8-месечният срок, в който може да остане задържан, е изтекъл. Ембака попадна зад решетките на 9 септември след двумесечно укриване от властите.

Само два дни преди срока, предвиден в закона за задържане на лице, обвинено в убийство, да изтече, прокуратурата предприела нови действия по делото с Емил Първанов- Ембака. Държавните обвинители изпратили призовка до адвокатите му, за да му повдигнат по-тежко обвинение - за убийство по хулигански подбуди.

Припомняме, убитият Николай Чивиев е бил 18 години военен във Френския легион. Разведен е, има две деца от първия си брак и трето дете от приятелката си, на която искал да предложи брак. Тя е станала неволен свидетел на смъртта му.

Защитниците не получават призовката и така Първанов остава със старото обвинение. Апелативните магистрати обаче разкритикуваха работата на прокурорите, които са действали непосредствено преди крайния срок.

Неговият адвокат Марковски обясни, че нови доказателства по делото не са събрани и по-тежкото обвинение, което прокуратурата иска да повдигне на Емил Първанов не е мотивирано.

Емил Първанов- Ембака беше задържан от властите на 9 септември след като повече от два месеца беше в неизвестност. Той се укри непосредствено след като преби до смърт строителния работник Николай Чивиев на 26 юни миналата година. Делото срещу Емил Първанов-Ембака за убийството на Николай Чивиев на АМ " Струма" ще се гледа на 16 ноември тази година.