Евродепутатите от Мониторинговата група са сериозно обезпокоени от "войната, която българското правителство води срещу прокуратурата", съобщи БНР.

Припомняме, вчера в европарламента бе изслушването на премиера Кирил Петков, главния прокурор Иван Гешев министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атана в Европарламента от мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент - Libe.

Вчера евродепутатите питаха представителите на кабинета "Петков" и за решението на Конституционния съд, че назначаването на премиера Кирил Петков за служебен министър на икономиката през 2021 г. е незаконно заради невярната му декларация за отказ от канадско гражданство.

Прокуратурата няма да образува дело за гражданството на Кирил Петков
Обновена

Прокуратурата няма да образува дело за гражданството на Кирил Петков

Попълнената декларация имала уведомителен характер, а не доказателствена стойност

Писмените въпроси на членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент са качени в сайта на комисията.

След закритото заседание в изявленията си пред журналистите никой от тях не каза, че такива въпроси са задавани.

Депутатите са поискали разяснение за публичните изказвания на премиера, че: "нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и в комисията срещу корупцията".

Евродепутатите искат и писмени гаранции, че съдебната реформа у нас няма да бъде сведена до персонални смени

Демерджиев настоя за закриване на спецсъда на конференцията на Гешев

Демерджиев настоя за закриване на спецсъда на конференцията на Гешев

Иван Гешев: Промените не трябва да личностно мотивирани

От Мониторинговата група искат премиерът Петков да обясни какво очаква от измененията в НПК и инициирания от парламента Закон за съдебната система, с който се цели бързото закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Евродепутатите се интересуват какви ще са очакваните резултати от делата срещу редица олигарси, изправени пред тези специализирани съдилища и какви гаранции има, че не се правят опити за оправдаване на обвиняемите, представляващи големи икономически интереси, заинтересовани от прекратяването на следствието.

Главният прокурор Иван Гешев трябва да отговори на какъв етап е разследването за корупция при строителството на автомагистрала "Хемус" и защо е отказана защита на ключов свидетел.

Гешев е питан и какви конкретни стъпки смята да предприеме, за да гарантира адекватно разследване на насилието срещу журналисти.

Евродепутатите питат също как е организирана процедурата по номинирането на български делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Досега бяха отхвърлени общо 7 кандидатури за европрокурори от България.