Против лимитите за обработка на рецепти в аптеките се обявиха бакалавър-фармацевтите. В съобщение до медиите, цитирано от zdrave.net, те отбелязват, че лимитите ще затруднят достъпа на пациентите до лекарства и ще доведат до „лимитен туризъм".

„Пациентът отново е поставен в положение да търси аптека, в която има останал лимит, което противоречи на нормалната пазарна икономика и е поредният абсурд, в които ще бъде поставен", посочва се в писмото.

Помощник-фармацевтите отбелязват още, че чрез тези ограничения ще бъде нанесена вреда на пациентите, особено що се отнася до скъпоструващите лекарства, които и сега не се отпускат от всички аптеки, сключили договор с НЗОК.

„Изразяваме надежда,че подобен род ограничения ще останат в миналото и  конкуренцията ще се основава само на висок професионализъм", изтъкват от Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България.

Припомняме, вчера категорично против новите изисквания  се обяви и председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него нововъведенията само ще затруднят достъпа на пациентите до лекарства.

С тях се цели преливане на пациенти от едни аптеки в други и назначаване на повече магистър-фармацевти, за да се вдигне лимита, посочи Костов. Най-вероятно аптеките, които членуват в асоциацията или й симпатизират, ще откажат да подпишат договори със здравната каса, а те представляват около 80% от аптеките в България, заяви той.