Фармацевтите се вдигат на протести. Това обяви председателят на Български фармацевтичен съюз (БФС) Мирослав Ненчев по време на пресконференция в БТА.

Той съобщи, че решението е взето днес, а повод за него е приетият от МС на 20 април проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

БФС протестира срещу липсата на прозрачност в лекарствената политика и настоява за обществен консенсус при предприемането на законодателни промени, касаещи сектора.

Фармацевтите искат защита на здравето и живота на пациентите от неквалифицирани услуги и от отпускане на лекарствени продукти в нерегламентирани обекти.

Според тях управляващите предприемат реформа в ценообразуването на лекарствата, която ще е с тежка цена за обществото.

Мирослав Ненчев изрази недоволство от това, че проектозаконът не е обсъден с браншовия съюз, не е обсъждан и с пациентските организации. По думите му всички поправки в закона са бизнес поръчки, обслужващи корпоративни или политически интереси.

Ненчев съобщи, че според приетите от правителството промени в закона се предвижда в аптеките да работят лица без квалификация. „Това означава, че около 7 000 помощник- фармацевти ще останат без работа, а те са много повече от козметиците - консултанти и са с много по-висока квалификация от тях," алармира още той.

По думите му хранителните добавки не са за подценяване - те взаимодействат с лекарствата и понякога пречат на лекарствата, а познанието за това го имат само фармацевтите.

От съюза изразиха тревога, че с промените в закона функции на Висшия съвет по фармация се прехвърлят на Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите им тази дейност би трябвало да се повери на съсловната организация.

Подкрепа на позицията на БФС изразиха и от Българската асоциация за закрила на пациентите. Председателят й - Пламен Таушанов, коментира промените в закона като незачитане на обществените интереси. По думите му наистина здравето на пациентите се подлага на риск. Той изрази надежда, че институциите ще отговорят адекватно, че парламентът ще спре законопроекта и че ще бъде изработено адекватно законодателство.

От Конфедерация защита на здравето обърнаха внимание, че законопроектът на правителството касае и ценообразуването и определиха приетите от МС промени като недоглеждане.

Според Иван Димитров - представител на пациентските организации, ако проектозаконът бъде приет, най-много ще страдат пациентите. Той заяви, че Български пациентски форум ще подкрепи протестните действия на фармацевтите.

От БФС поясниха, че е изготвен и приет план на протестните действия, според който е даден 10-дневен срок да бъде свикана среща с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, здравния министър Стефан Константинов и социалния министър Тотю Младенов, на която да бъдат обсъдени състоянието на фармацевтичния сектор и предстоящите промени.

Предвидени са стъпаловидни протестни действия и провеждане на национален протест пред сградата на МС, както и внасяне на декларация до министър-председателя Борисов на 27 май. При отхвърляне на исканията, фармацевтите планират продължаване на акциите.