С физически натоварвания можем да предотвратим депресивни състояния, които се обострят от прехода през зимните към пролетните месеци, съветват експертите.

Ако в седмицата два пъти отделяме време за бързо ходене или бягане поне 3 километра, няма да изпадаме в депресия, коментира за БТА началникът на отделението "Депресии, неврози и гранични състояния" в Държавната психиатрична болница в Ловеч д-р Иван Иванов.

Според него проблем е, че вместо физическите усилия, съвременният човек предпочита антидепресантите. Физическото натоварване кара човека да изпитва удоволствие и радост, заради отделянето на серотонина в мозъка. По думите на специалиста, причините за депресиите могат да бъдат липсата на слънчева светлина, наследствеността, хроничният стрес, както и употребата на психоактивни вещества.

Освен чисто емоционалните поведенчески промени в депресията има и соматични симптоми, като безсъние, главоболие, тръпнене и изпотяване на крайниците, задух и други. По думите на д-р Иванов много често се срещат пациенти с тревожни разстройства или със соматичната компонента на депресията. Възрастовата граница е още от пубертета, допълни лекарят. Съществува и класическа депресия, която се среща по-рядко. "Възможно е депресивното разстройство да се обостри и човек да изпадне в състояние на чувство за вина, да стане меланхоличен. Това не може да се самоизлекува", допълва психиатърът.

"Всеки в жизнения си път има нужда поне един път от психиатър. При жените е след раждане, при мъжете по повод консумация на алкохол, след психически или физически травми", каза още д-р Иванов.

Той отбеляза, че най-добрият лек е физическото натоварване, а също доказано е и положителното въздействие на класическата музика, както и няколко метода в психологията.

Друг вариант за справяне с депресията са упражненията по йога. Според учителя по йога Любка Янкова те са възможни решения за здравни проблеми както на физическо, така и на умствено ниво, защото човекът е комбинация от двете. "Йога помага както да поддържаме гъвкавостта на тялото, така и да ни освободи от напрегнатостта, тревожността и депресията, да ни зареди с добро настроение. Йога повлиява положително като действа по механизми, подобни на тези на антидепресантите и психотерапията", коментира специалистът.