"Не всички факти, които посланикът изложи, са точни по делото за търговска несъстоятелност. Бяха спестени факти. Имаме срок от една седмица да съберем информация. Ще се проведе работна среща, на която са поканени IT специалисти от много ведомства, които да кажат коя е най-добрата система, която от 1 януари да бъде внедрена".

Това обясни пред НоваТВ Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС. Коментарът идва, след като Етичната комисия към Висшия съдебен съвет изслуша вчера съдия Румяна Ченалова.
Причината са обвиненията на френски посланик в нечиста игра. Името й изплува в медийното пространство и във връзка със случайното разпределение на делата, тъй като „случайно" на нея се разпределят много важни казуси.

"ВСС се ангажира до края на тази календарна година да бъде избрана нова унифицирана система", допълни той.

"Целият проблем има и финансово измерение. Сегашната система е безплатна. На мнение съм, че във всички съдилища трябва да бъде прилагана една система за случайно разпределение на дела", заяви още Ясен Тодоров.

По думите му във всяка сфера може да има проблеми с подобни системи и не смята, че това е била обичайна порочна практика.

"От Европа искат три неща от съдебната власт - избор на председател на ВКС, избор на главен съдебен инспектор и решаване на проблема със случайното разпределение на делата. Ще направим всичко възможно да има избор на председател на ВКС до края на януари. Изборът на инспектор обаче е в полето на Народното събрание. Такъв трябваше да има още през януари 2013 г. Това не е наша задача и отговорност", обясни председателят на Етичната комисия.