Голямо количество файлове с детска порнография иззеха служители на ГДБОП при проведена акция в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Спецакцията е реализирана в рамките на провеждаща се международна операция под кодовото наименование „Hidden", на полицейските власти от Люксембург. От тях ГДБОП получил сигнал, че преди два месеца са иззели сървър, на който се хоствал сайт, разпространяващ детска порнография.

След детайлен анализ на иззетата информация е установено, че над 8000 потребители от 114 държави, сред които и България, са имали редовен достъп и са ползвали този сървър, а съдържащите се на него снимки и филми с детска порнография са били свалени повече от 45 000 пъти.

В хода на разследването са проверени няколко адреса в столицата, откъдето антимафиотите иззели 15 компютъра, 3 лаптопа, 8 преносими хард-диска, 6 флаш-памети и над 200 компакт диска, съдържащи порнографски материали с участието на деца. На много от иззетите компютри са намерени и програми, които педофилите използвали, за да обменят файлове с детска порнография по между си.

При проведените първоначални разпити част от задържаните лица са признали за своите сексуални влечения.

Работата по случая продължава.