Служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са разбили организирана група за трафик на проститутки. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Спецоперацията е проведена на 21 февруари в София, Пловдив и Банско. Освен антимафиоти, участие са взели и униформени от СДВР, Пловдив и Благоевград.

Престъпната група се занимавала със сводничество и склоняване към проституция. Организатор е 28-годишна столичанка. Чрез изградена мрежа от "сътрудници" групата набирала млади жени с обещание за различни облаги.

Две жертвите са две непълнолетни и бременна в деветия месец. Те били склонявани или принуждавани да предоставят сексуални услуги срещу заплащане. Това ставало както в предварително наети за целта жилища, така и на адреси на клиенти в София, Пловдив, Благоевград и Банско.

При обиски на различни адреси спецполицаите са открили и иззели бележки и тетрадки с водени в тях отчети за заработените средства, мемори карти, флаш памети, таблети, смартфони и преносими компютри.

Намерени са договори за наем на жилища за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане. Иззети са и други документи, както и наркотици.

Освен лидерката на групата, са задържани още 10 души - от София, Перник, Пловдив и Враца. В хода на разследването са хванати още четирима столичани. Закопчаните са на възраст от 18 до 43 години.

Спецпрокуратурата е повдигнала обвинение на петима от арестуваните. Те са задържани до 72 часа.

На 25 февруари на лидерката и нейна сътрудничка е наложена мярка "задържане под стража". На друга пък е определена парична гаранция.

Други двама от обвиняемите са оставени без мерки за неотклонение. Спецпрокуратурата ще протестира това решение пред Апелативния специализиран съд и ще иска да им бъдат наложени мерки за неотклонение.