Два интернет сайта - www.chantichki.com и www.chantichki.bg - са затворени от антимафиоти от антимафиоти от специализирания отдел "Киберпрестъпност" при ГД "Борба с организираната престъпност".

Причината е, че сайтовете разпространяват стоки менте или стоки, които са обект на изключително право на защитени търговски марки - инкриминирана по чл. 172б от Наказателния кодекс дейност.

Освен че са разпространявали фалшивите стоки чрез интернет сайтовете, успоредно стоката се е разпространявала и чрез продажби в магазини и фирми на територията на к.к. "Слънчев бряг".

При обиски от частни адреси е иззето голямо количество стоки, за които няма сключен договор с притежателите на изключителното търговско право на защитените марки. Конфискувани са над 600 артикула, носещи отличителните белези на световни търговски марки: Louis Vuitton, Michael Kors, Guess, Disney, Puma, HUGO BOSS, Nike, Adidas и други.

Действията на ГДБОП са резултат от прилагането на стратегията за противодействия на престъпленията, свързани с нарушаване правата на интелектуална собственост, авторско право и сродни права. От службата припомнят, че през май 2018 г. България беше извадена от т.нар. "черен списък - 301" за защита на интелектуалната собственост на Търговския департамент на САЩ.