ген.Атанасов Ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на Национална Служба сигурност (НСС) пред Balkan Media Agency

Ген. Атанасов, защо след ясните знаци, които България получи от евроатлантическите си партньори, у нас продължават да работят на ключови постове в МВР, спецслужбите и държавната администрация високопоставени служители на бившата ДС?

Това доказва, че днешните управляващи дойдоха на власт благодарение на подкрепата и финансовите средства на кръгове, свързани с бившата ДС. Една част от обещанията пред тези кръгове, разбира се, нетиражирани в публичното пространство, бяха да се възстанови доброто отношение към бившите служби и към хората, свързани с тях. Така че тези хора, които днес управляват страната, не се интересуват от знаците на ЕС и НАТО.
Вече на всички е известно, че те измамиха българските граждани, за да получат тяхното доверие и да имат възможност да управляват. Истинските причини са свързани с желание за лично облагодетелстване, което обаче преминава през даването на тази възможност на хората от бившите служби. Затова не трябва да говорим, че все още има бивши служители на ДС на възлови позиции - управляващите ги върнаха там.
Първото нещо, с което те започнаха тази реставрация, беше отмяната на Закона за достъпа до документите на бившата ДС. По този начин се затвори страницата и не се даде възможност на обществото да разбере кой кой е и в миналото какви връзки е имал с тайните служби, а информацията, свързана с бившата ДС, бе обявена за държавна тайна. Така агентура и офицери от бившата ДС получиха шанс да бъдат назначавани на възлови позиции в държавната администрация. Към този момент в България има министри, зам.-министри, шефове на агенции и други личности, които са агентура или офицери на бившите служби.

Може ли да се говори за реформа в т.нар. спецслужби и в каква насока върви тя? Доколко е обосновано преминаването на Агенция “Финансово разузнаване”, Данъчна полиция и други структури, чиито функции са присъщи на специалните служби, към Министерството на финансите? Защо се разформироват отделите “Икономическа сигурност” към НСС и “Стокова контрабанда” към НСБОП, въпреки че скандалите за контрабанда текат с пълна сила?

Днешните управляващи нямат концепция за структуриране и управление на т.нар. сектор за сигурност и на всички звена, които имат отношение към опазването на обществения ред и борбата с престъпността. Образно казано, управлението на т.нар. спецслужби е дадено под наем на БСП или по-точно на хората от бившата ДС, които гравитират под крилото на БСП. Тяхното желание е да се запази това статукво. Те нямат интерес от промяна, защото знаят, че това на първо място означава нови кадри, а старите, които са свързани с ДС и БКП, трябва да напуснат. Така нереформираната БСП ще изгуби лостовете си на влияние в службите за сигурност. Затова в системата на спецслужбите няма никакви реформи. Дори напротив.
Законопроектите, които изготвихме – за сигурността и обществения ред, за управление на кризи – не видяха бял свят и бяха спрени. Независимо от поемането на ангажименти на всеки 6 месеца от сериозни фигури като Станимир Илчев, Николай Свинаров и др., повече от две години няма нито концепция, нито реални проекти, които да регламентират тази сфера. А тя има нужда от много сериозна реформа.

До каква степен бившите транзитни канали на ДС се използват от представители на сенчестата икономика?

Те се експлоатират максимално, защото са приватизирани от своите създатели. Използват се за лично обогатяване от хората, които са замислили концепцията им преди 1989 г. В тях сега се появяват нови играчи, но те са на изпълнителско ниво, а идейните им “бащи” са живи и здрави и лично се обогатяват от тях. В тази връзка много е заблуждаваща тезата, че от контрабандните канали се пълнят партийни каси. Всички, които експлоатират тези канали, под легендата, че събират пари за политически партии, просто пълнят собствените си джобове.