полицейска лентаРъководствата на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи ще се съберат на спешно съвещание, за да обсъдят състоянието на престъпността в страната. На него се очаква да бъдат взети ефикасни мерки за противодействие и ограничаване на престъпните прояви.

Имаме хора, които дават показания, в момента в страната има 6-7 антагонистично настроени групировки, които вървят въоръжени и от тях може да се очакват нови стрелби. Това заяви пред БНР главният секретар на МВР Бойко Борисов по повод днешното спешно заседание на министерството и прокуратурата. Той допълни, че започват спешни проверки на лицензите на охранителните фирми.

Не е моя работа да давам оценка на охраната на Илия Павлов, но тя е действала в разрез на елементарните указания, с които трябва да действа една физическа охрана, коментира той.

От своя страна министърът на вътрешните работи Георги Петканов отрече информацията в столичен всекидневник, според която предстои смяна на директора на Националната полиция генерал Васил Василев, заради убийството на президента на “MG корпорация” Илия Павлов.

Обществото трябва да бъде спокойно, най-малко по две причини, каза Петканов. Според него, първата е, че още преди три дни ген. Борисов е разпоредил всички полицейски сили да бъдат ангажирани в предприемането на различни мерки, както във връзка с конкретния случай, така и общо за ситуацията в страната. Смея да твърдя, че към момента тя е спокойна, каза министърът.

Случаят с Илия Павлов е тежък, той дава голям обществен резонанс, но обстоятелството, че така силно охранявана личност е била обект на покушение, не означава, че обикновените граждани са обект на такива покушения, така коментира втората причина МВР-министърът.