ген. Васил Василев Медийното изявление на председателя на Висшия Касационен съд Иван Григоров за пореден път доказва, че подобни твърдения не подпомагат работата, доброто взаимодействие, координацията и общите цели, които стоят за решаване пред Съда, Прокуратурата и МВР. Това се казва в специално медийно изявление на директора на национална служба "Полиция" генерал-майор Васил Василев.

Твърдения като "полицията лъже и не работи", са меко казано недостойни и са красноречив пример за непрофесионално отношение и неуместно влагане на лични пристрастия към МВР. Безпочвените нападки на г-н Григоров предизвикаха справедливия гняв на хилядите полицаи, които ежедневно рискуват живота и сигурността си в борбата с престъпността, се подчертава в изявлението.

По нататък ген. Василев пише: Трудът и усилията на служителите остават скрити за обществото, но нима някой в нашата деликатна и нелицеприятна работа целенасочено би търсил показност? Учудващо е, че председател на висша съдебна инстанция допуска превес в неговото медийно поведение да вземат емоциите и личните пристрастия.

Проблемът за липсата на взаимодействие, а оттам и на ефективни резултати от дейността на съдебната система и МВР, се дискутира от години. Неведнъж са изразявани становища на магистрати и полицаи за възможностите пред двете институции в дългия и сложен процес на противопоставяне и овладяване на престъпността. Дали е налице воля за участие в тази борба, обществото само ще прецени. Факт е обаче високата популярност на Министерството на вътрешните работи, факт е и стремежът на националните служби максимално да приближат и отворят своята дейност към гражданите, за да е възможно и тяхното активно участие в борбата с престъпността, се подчертава в изявлението на полицейският шеф.

Мисля, че обществото разбра и оцени тези усилия от страна на МВР, и това красноречиво се вижда в резултатите от социологическите проучвания за ефективността на държавните институции, пише още ген. Василев.

Според него както престъпност има навсякъде по света, така и България не прави изключение. Нашата цел е да овладеем престъпността в оптимални размери, да повишим чувството за сигурност у гражданите, да осигурим и обезпечим обществения ред. Като човек, познаващ проблемите на полицията отвътре, мога да заявя, че недоволството на МВР не е насочено към съдебната система като цяло, по-скоро към обективността и безпристрастността на някои магистрати, се казва още в съобщението.

В качеството си на директор на Национална служба "Полиция", но преди всичко като човек, който през целия си съзнателен живот е бил полицай, ще заявя, че казаното от г-н Григоров не се базира на професионална логика. В този смисъл, е крайно време, обществото чрез медиите да зададе някои въпроси, на които следва да получи и коректни отговори, заключава директорът на полицията ген. Васил Василев.