ГЕРБ нямат право да настояват за актуализация на бюджета на НЗОК. Това заяви в кулоарите на Народното събрание здравният министър Таня Андреева. ГЕРБ нямат право да настояват за нищо, след като прибраха парите от Здравната каса през 2010 г. и от тогава касата работи на приход - разход и няма никакъв резерв, за да може в случай на нужда да го покрива, изтъкна тя.

По отношение на това, че съсловните организации алармираха за проблеми в здравния сектор, министър Андреева коментира, че техните притеснения относно това дали касата ще може да плати надлимитната дейност са основателни. Това, което мога да успокоя колегите е, че всички ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или други начини и механизми, които касата може да приложи до края на годината, каза Таня Андреева.

Според нея е рано да се правят тежки прогнози в този момент за дефицита в бюджета на касата. Тя припомни, че миналата година парите на НЗОК са стигнали само до септември. Точно правителството на Орешарски намери средства и плати не само дейността на болниците по предварително зададените лимити, но и цялата надлимитна дейност, каза здравният министър. Тя е категорична, че парите ще стигнат до края на годината и болниците ще си получат средствата.