Дори без рентгенова снимка, само с просто око, опозицията от ГЕРБ съзря това, че здравеопазването у нас е на изкуствено дишане.

"Експериментът "Андреева" не може повече да ръководи българското здравеопазване", отсече на пресконференция бившата здравна министърка, „тежката артилерия на ГЕРБ" и настояща депутатка Десислава Атанасова, с което ГЕРБ за пореден път поиска оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Партията на Бойко Борисов е силно притеснена от това, че ако настоящият министър остане на мястото си, а с нея работи и шефката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова, то родното здравеопазване не само ще бъде в клинична смърт, но и ще приключи завинаги житейския си път.

"До края на годината дефицитът в Здравната каса ще надхвърли половин млрд. лева", алармира още Атанасова. Тя за пореден път посъветва премиера Пламен Орешарски да попита съпругата си, която е лекар, как се чувстват колегите й, как се чувстват и пациентите.

Бившите управляващи настояват още за сериозни промени, тъй като здравеопазването ни се намира в тотален колапс, а министър Андреева говорила за промени в сектора, които се изразяват в зидове в парламента. "Нека да й припомня, че е министър, а не зидар", подчерта още Десислава Атанасова.

Народният избраник от ГЕРБ Димитър Главчев пък направи коментар на повечето актуални теми в политическия живот по-малко от седмица преди предстоящите европейски избори на 25 май.

"На изборите българският избирател трябва да удари управляващите през пръстите, за да може да спрат да действа по този начин", отсече Главчев.

Депутатът отново обвини мнозинството в Народното събрание в това, че ги е обзел страх от дебата по внесения вот на недоверие за водената политика в сектор енергетика.
Опозицията не е доволна и от насроченото в петък извънредно заседание на парламента именно с точка единствена за дебати по вота, тъй като това е било последният възможен момент и самото гласуване ще бъде след изборите.

"Какъв по-добър момент от това - преди избори да покажеш подкрепа за правителството си?", попита Димитър Главчев и заподозря, че управляващите са несигурни в своето гласуване по вота, което вдъхва несигурност и към самия кабинет на Пламен Орешарски.