Главният прокурор Иван Гешев е съгласен да бъдат изслушани експертите, извършили одитния доклад на системата за случайно разпределение на дела при закрити врати. Иначе би съществувал реален риск "да станем смешни и някой седмокласник да разпредели делата в България".

Всеки с някакви елементарни компютърни умения може да влезе в системата, ако има електронен подпис, посочи Гешев по време на заседанието на ВСС.

Данаил Кирилов: Информатиците не са проверявали записите от системата за дела

Данаил Кирилов: Информатиците не са проверявали записите от системата за дела

Лозан Панов настоя да се публикува докладът

"Не е работа да обучаваме седмокласници как да разпределят дела в съда, докладът трябва да бъде качен на страницата на ВСС и всеки да може да го прочете", настоя главният прокурор.

Припомняме, ден след като докладът бе публично коментиран от главния прокурор Иван Гешев и от правосъдния министър и от членове на ВСС от Върховния касационен съд заявиха, че докладът не е изпратен на председателя на ВКС Лозан Панов

ВСС се отказал от експерти от ТУ-София за софтуера за делата

ВСС се отказал от експерти от ТУ-София за софтуера за делата

Това заяви деканът на Компютърния факултет на университета проф. Огнян Наков

Той е поискал одит на цялата система и компютърна сигурност на прокуратурата. Иван Гешев е съгласен с Атанаска Дишева и Лозан Панов да бъде публикуван докладът на страницата на ВСС, но трябва да бъде поискано разрешение от наблюдаващите прокурори. Той запита и защо самият председател на ВКС не поиска да бъде направен одит на неговите компютърни системи.

"Прокуратурата няма какво да крие и това е в интерес на цялото общество", каза още Гешев.

Според председателя на ВКС най-важното нещо е да се даде публичност на доклада, защото всичко останало са лични интерпретации и мнения без конкретни факти. "Да направим разликата между твърдения и факти", настоя Панов.

ВСС остави за закрити врата дебата по одита на разпределение на дела

ВСС остави за закрити врата дебата по одита на разпределение на дела

Канят и експерт от "Информационно обслужване"

Според представляващия ВСС Боян Магдалинчев евтиният популизъм трябва да спре и докладът не трябва да се разнася "наляво и надясно", особено при положение, че има образувано досъдебно производство".

Олга Керелска подкрепи предложението докладът да бъде приет, защото задачата, която му е била възложена, е изпълнена. Тя не подкрепя предложението експертите да бъдат изслушани при изключени камери. "На настоящия етап с уязвимостите на системата за случайно разпределение на дела е запозната цялата общественост и не виждам смисъл изслушването да стане при изключени монитори", посочи Керелска.

Тя подкрепя становището докладът да бъде публикуван публично, както и да бъдат изслушани ИТ специалистите на ВСС.

Атанаска Дишева също смята, че докладът трябва да бъде публикуван и това е в името на обществения интерес, както и да се изслушат ИТ специалистите от ВСС. "Да се твърди, че системата би станала уязвима от публикуването на доклада е голословно", подчерта Дишева. 

По думите й не е регистрирано нито едно проникване в системата.

Припомняме, главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата. 10 000 евро струвало делото да попадне при точно определен съдия, позова се Гешев на слухове, дочути в съдебните среди. Обвинител номер едно се надява това да не се окаже вярно.

Софийската градска прокуратура обяви, че образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал от главния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия съдебен съвет. Петима от тях са от софийската колегия, а един от прокурорската колегия на ВСС.