Днес в Окръжния съд във Велико Търново стартира делото срещу Петко Савов Петков от Лясковец, съобщиха от пресцентъра на съдебната палата.

В публичното пространство Петко Петков е известен като стрелеца от Лясковец.

Обвинението на Великотърновската окръжна прокуратура против него е за това, че на 14.03.2014 г. в гр. Лясковец, предумишлено, по начин и със средства, опасни за живота - полуавтоматична ловна карабина "Arsenal" и полуавтоматична едноцевна пушка "BAIKAL" е направил опит да умъртви повече от едно лице - шестима полицейски служители, като единият от тях - Емил Шарков, е загинал.

Служителите на реда са участвали в полицейска операция на територията на ОД на МВР - Велико Търново по задържане на въоръжено лице с незаконно оръжие.

На Петко Петков е повдигнато и обвинение и за незаконно притежание и съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

На заседанието, което започва от 9.30 часа днес са призовани подсъдимият, представители на прокуратурата, защитници, пострадали и техните наследници и повереници.

Ще бъде проведено предварително изслушване, като заседанието ще бъде при закрити врата с оглед разпоредбите на Закона за класифицирана информация, уточняват от съдебната палата.

53-годишният стрелец от Лясковец Петко Савов Петков е известен сред съгражданите си като агресивен и луд човек. Той е работил във военния завод "Аркус" и е бил ловец, което е и причина да притежава разрешителни за оръжия. Притежавал законно оръжие 4 броя - две ловни карабини и две ловни пушки. През юни 2012 разрешението му изтича.

Акцията на полицията е била с мотив, че Петко Петков е застрашавал живота и здравето на децата в близкото училище, тъй като е писал многобройни жалби до директора на учебното заведение за вдигания от децата шум и за това, че прескачат оградите и взлизат в дворовете на съседни на училището къщи.