Говорителят на Световната здравна организация (СЗО) Кристин Макнаб пред Радио Нет

Въпр. - Разполага ли СЗО с информация за случаи на атипична пневмония в България?

К.М. - Нямах възможност да погледна до сега, но това, което знам от последния преглед на информацията е, че вашето Министерството на здравеопазването докладва за съмнения за един или два случая на атипична пневмония. И вие сами може да видите в страницата на СЗО в интернет, че България вече е в нашия списък със страните, които наблюдаваме за случаи на атипина пневмония.

Въпр. - Днес се появиха съмнения, че българка е настанена във Военномедицинската академия в София. Как получавате информацията за случаи на атипична пневмония от България?

К.М. - Беше докладвано за един случай и наистина има подозрения, че става въпрос за атипична пневмония във вашата страна, но това не означава непременно че изследванията на заболелите ще покажат тежък остър респираторен синдром. Знаете има един период, през който пациентът е под наблюдения и се чакат резултати от определени тестове, след което ще знаем дали става въпрос за атипична пневмония. Човекът е изолиран в болница и са взети всички мерки, за да не се разпространи болестта.
Ние самите изпращаме препоръки за всички страни, в които има регистрирани болни. Това сме направили и за България, и уверявам ви шансовете за разпространение на болестта във вашата страна са сведени до минимум.

Въпр. - До този момент толкова сериозен сигнал за наличие на болни от атипична пневмония у нас не е е имало. Въпреки че засега тук е спокойно, как бихте успокоили хората?

К.М. - Рискът от разпространението на инфекцията е локализиран най-вече в Хонг Конг, Виетнам, Сингапур и дори Лондон. Наблюдават се хората, които пътуват от и към тези страни, защото е възможно симптомите дори да не се прояват докато те са в тези страни. Затова се осигурява внимателно наблюдение над всички хора, които пъуват в тези региони. То продължава по време на целия им престой, за да сме сигурни, че когато се връщат в страните си не са носители на заразата. Внимателно се следят симптомите и при най-малко съмнение пациентите се хоспитализират, за да се изключат контактите им с други лица.

Въпр. - Има ли вече сигурни тестове, които разпознават болестта?

К.М. - Има няколко пластик теста. И няколко метода, които отнемат от 2 до 3 дни, за да се установи наличието на заболяване. Знаете обаче, че вчера беше докладвано за открит нов тест в Германия, с който заразата се открива за по-малко от два часа. Така че ще бъда от огромна полза ако този вид диагностициране проработи. Има още няколко процедури, през които трябва да премине този нов тест преди да го одобрим. Германската компания, която го откри е много щедра и е готова да го предостайви за диагностика на деца веднага.

Въпр. - Колко време ще отнеме теста да е на разположение във всички засегнати от заразата страни?

К.М. - Първо трябва да се уверим че този метод е надежден. Ние няма да експериментираме с тестове, за които имаме каквито и да е съмнение. Мисля че колкото по-скоро се утвърди теста, толкова по-скоро той ще влезе в продажба. Едва ли компанията, която го произвежда, ще си позволи дълго време да го дава безплатно, но за момента е така.
В общи линии сме установили източника на заразата. Това е крона вирус. Вече разполагаме с почти пълните сведения за него. Правят се последни анализи.

Въпр. - Има ли вече ясни методики за лечение на болните?

К.М. - Що се отнася до лечението, това което правим е да въздействаме върху симптомите. То продължава 6-7 дни в болница, в които болните се нблюдават за усложнения. Със сигурност обаче не разполагаме до момента с лекарство срещу самия вирус на атипичната пневмония и не можем да препоръчаме медикамент, който да се пребори с него. Знайте че и върху това работим.

Въпр. - Има ли други старни на Балканите, които докладват за атипична пневмония?

К.М. - Не съм сигурна какви са получените доклади в последните часове. Досега има 1 случай в Румъния – това е сигурно. Този човек се е върнал от Хонг Конг заразен. Той е в болница. Всички лечебни заведения в Румъния се проверяват за болни с подобни симптоми.

Въпр. - Колко време ще отнеме разпространението на ТОРС в България след открития първи сигнал?

К.М. - Един случай не означава, че атипичната пневмония ще се разпространи масово в случай че страната ви прилага всички мерки за контрол на ифекцията. Ако човекът е поставен в изолация, ако лекарите се пазят според правилата, ако членовете на семейството й и посетителите в болницата се пазят, тогава разпространение няма да има. Това е ключът към спокойствието.