Пловдивският районен съд даде ход на делото срещу гръцкия студент Христос Боскос, който на 19 май миналата година прегази на спирка в Пловдив ученичката от ЕГ „Иван Вазов" Катерина Матеева, съобщава Дарик. За първото заседание по делото срещу Христос Боскос и пловдивчанина Васил Калев се явиха 29 свидетели и 8 вещи лица.

Припомняме, Боскос бе шофирал автомобила си с 98 км/час. 23-годишният студент по медицина навлязъл в кръстовището на ул. „Победа" и ул. „Полк. С. Муткуров" на червен светофар преди да се блъсне в завиващия наляво „Мерцедес" и да помете Катерина. Ученичката, която е ранена тежко, остава жива по чудо и все още не се е възстановила от травмите си. Срещу гръцкия гражданин и срещу пловдивчанина Калев е повдигнато обвинение за причиняване на средна телесна повреда. Васил Калев е вторият участник в катастрофата. Преди да се вреже в близката автобусна спирка колата на Боскос се удря именно в автомобила на Калев.

Минути преди съдебното заседание пред събралите се журналисти Боскос се призна за виновен. Васил Калев пък определи вината си като частична и пожела съдът да разпита съпругата му Борислава Калева, която е пътувала с него в момента на катастрофата от 19 май.

Пострадалата Катерина Матеева също присъства на заседанието, заедно със своите родители. Адвокатката на момичето - Татяна Каменова, коментира, че Катя  все още се възстановява и й предстоят операции, тъй като единият й крак не зараства. Чрез своя адвокат, Катерина Матеева предяви граждански иск в размер на 12 569 лв. към двамата шофьори.

Второто заседание по делото е насрочено за 24 февруари от 10.00 часа заради изслушването на тройната автотехническа експертиза. Днес тя не бе прочетена поради отсъствието на вещото лице, което представи болничен лист.

Според магистратите Боскос и Калев са нарушили правилата за движение и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване са причинили на Катерина комплексна средна телесна повреда. И двамата шофьори са нарушили четири текста от Закона за движение по пътищата, сочат данните от експертизата, назначена от Районната прокуратура. Записът от единствената камера, заснела инцидента показа, че Боскос преминава през кръстовището на ул. „Победа" и „Полк. Сава Муткуров" на червен светофар.

Четворната автотехническа експертиза пък доказа, че младежът е „летял" със своя спортен „Нисан" с 98 км/ч.

Максималното наказание, което предвижда Закона за това престъпление е 3 години лишаване от свобода или пробация.