Всички училища в Гоце Делчев ще бъдат затворени от следващата седмица заради грипната епидемия, съобщи пред в-к "Вяра" директорът на ХЕИ-Благоевград д-р Лена Павлова.

Над 1000 са болните от грип в Гоце Делчев, като вирусът е повалил най-вече децата до 4 г и учениците. Повторната грипна вълна се разраства много рязко и ексклузивно. Преустановени са учебните занятия в селата Туховище,Слащен,Хаджидимово и Берово.

При 10 % случаите заболяването протича с усложнения, казаха епидемиолозите. Следващият понеделник - 24 февруари, ще бъде обявена грипна обстановка и в Петрич, където ще бъдат спрени плановите операции, свижданията в болниците и работата на детските консултации.В момента броят на регистрираните болни е 550 човека и е затворено училището в село Долна Рибница.

Повторната грипна вълна засега не е застигнала Благоевград, Сандански и Разлог. Само 135 са болните в областния център, но заради голямата динамика на респираторната инфекция ще бъде обявена предепидемична ситуация във вторник. Лекарите препоръчват на гражданите да избягват масовите прояви, да не прибягват към самолечение и да поемат повече витамини.