Близо 11 кг хероин за над 400 000 лв. са задържани на ГКПП - Капитан Петко Войвода. Окръжна прокуратура-Хасково е започнала разследване на контрабанда, съобщават от държавното обвинение.

Дрогата е открита в пристигаща от Гърция кола с българска регистрация около 6.00 часа тази сутрин. При проверка на "Опел Зафира" митничарите се натъкнали на 20 пакета с правоъгълна форма, съдържащи прахообразно вещество. Те били поставени в пригоден тайник в праговете на колата. При направения полеви наркотест, веществото реагирало на хероин.

Шофьорът на автомобила - 26-годишен нашенец, е задържан за 24 часа. Задържан е и още един 26-годишен мъж, който се придвижвал с друг автомобил непосредствено след "Опела". Неговата кола също е с българска регистрация, като в нея са открити документи на мъжа с хероина.

Окръжната прокуратура в Хасково ще внесе в окръжния съд искания за одобрение на извършените претърсвания и изземвания на хероина и колите. Иззети са и мобилните телефони на двамата.

Прокуратурата ще повдигне обвинения на двамата мъже за това, че в съучастие са пренесли през границата от Гърция в България високорисково наркотично вещество - хероин. Освен това контрабандата е в особено големи размери и случаят се определя като особено тежък.

От държавното обвинение поясняват, че предстои Окръжна прокуратура-Хасково да задържи обвиняемите за 72 часа и да внесе в съда искане за постоянен арест. Разследващите проверяват и дали задържаните са имали съучастници.