Близо четирима на всеки десет възрастни имат хипертония. За това сигнализираха лекари на пресконференция в Националния център по обществено здраве и анализи по случай 17 май - Световен ден на хипертонията.
В световен мащаб 13% от смъртността се дължи именно на високото кръвно, като най-често причинителите са нездравословното хранене и слабата физическа активност.

Председателят на Българската лига по хипертония проф. Светла Торбова обясни, че близо 30% от случаите на хипертония са причинени от повишен прием на сол, 20% - от нисък прием на плодове и зеленчуци, а 50% се падат на обездвижването и затлъстяването. Високо рискови фактори са и употребата на алкохол и тютюнопушенето.

За тазгодишната осма поредна кампания за борбата с хипертонията медици и доброволци ще насочат вниманието на обществеността към захарния диабет, тъй като в огромен процент от случаите двете заболявания вървят ръка за ръка, а диабетът удвоява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Стана ясно, че артериална хипертония имат 79,6% от диабетиците, а хипертониците са 2,5 пъти по-рискови за развиване на захарен диабет.

Във връзка с тазгодишната национална информационна кампания на 17 май от 10:00 до 16:00 часа на обществени места в градовете София, Пловдив, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Шумен, Благоевград и Варна ще се извършва безплатно консултиране на граждани, измерване на тегло и кръвно налягане и откриването на предсърдно мъждене с портативни апарати без нужда от ЕКГ. В София такива изследвания ще се правят в парк „Заимов” и в Южен парк при входа откъм бул. „Витоша”.

Миналогодишната инициатива е показала, че 10% от изследвалите се софиянци не са знаели, че имат предсърдно мъждене, а 9,1% от изследваните за страната никога не са изследвали артериалното си налягане.

Специалистите алармираха, че у нас разпространението на захарен диабет придобива заплашителни размери и засяга 8,3% от населението на България, като смъртността е 23,3 на 100 000 души от населението. За 2012 г. у нас хипертонията е причинявала 112 смъртни случая на 100 000 души.

В страната все още остава висок процентът на неконтролираната хипертония, като само за столицата близо 700 повиквания месечно са отправени към Спешната помощ именно от хипертоници.
Лекарите препоръчват на всички граждани с високо кръвно налягане да приемат повече плодове и зеленчуци и да избират хранителни продукти от магазина с по-ниско съдържание на сол. Те призовават за повече спортуване и активна физическа дейност, тъй като затлъстяването повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.