Хората с увреждания настояват за промяна в ТЕЛК системата. С това искане те ще излязат на протест утре, 5 май. Протестът ще се проведе в рамките на инициативата на Европейската мрежа за независим живот, която се отбелязва от 1992 г. насам, съобщава БНР. Недоволството си у нас ще изразят няколко национално представителни организации. Сред тях е и Центърът за психологически изследвания.

По думите на шефката му д-р Диана Инджова, в България хората с уврежданията са 562 000. В процентно отношение това е много по-малко от останалите страни в ЕС. Според д-р Инджова проблемът с корупцията в социалната система няма да се реши с прехвърлянето на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) към Лекарските консултативни комисии (ЛКК).

Тя обясни, че такъв експеримент е правен в Холандия. По думите на д-р Диана Инджова, в държави, които не са толкова демократични, като България, където корупцията е с по-висок индекс, е нормално да имаш централизация. Тя смята, че когато я децентрализираш, като в Холандия, фалираш някой стълб от системата на пенсионното осигуряване.

По мнението на Инджова, когато имаш 70 ТЕЛК, много лесно можеш да ги контролираш. Според председателя на Центъра за психологически изследвания хората с увреждания у нас са подложени на сериозно гонение. Тя каза още, че има много хора, които имат увреждане, но не са регистрирани никъде в системата и не ползват социални помощи за това.