Новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков призова хората, които имат влогове в КТБ, да не се струпват пред банките в първите дни, като им напомни, че имат цели 5 години да вземат парите си, които в последните месеци бяха блокирани в КТБ, съобщи БГНЕС.

"Вероятно ще направя специално обръщение по-нататък. Моля ги да не се струпват пред банките в първите дни. Това е един съвет, не знам доколко ще го спазят, но се надявам да проявят разбиране и съзнанието, че това е един процес, който няма да спре", каза Миленков, правейки веднага уговорката, че вложителите са в пълното си право да постъпят както желаят.

Банките, които ще изплащат гарантираните депозити, са 9, но новият шеф на Фонда все още не може да ги назове поименно. "Категорично са 9. Когато подпишем с всяка една от тях договор и вече имаме правни ангажименти с всяка една от тях, тогава медиите ще научат", каза той.

Миленков съобщи, че вече има яснота колко точно са вложителите с гарантирани депозити до 100 000 евро, но уточни, че не може да посочи в момента конкретната цифра.

Радослав Миленков смята, че Фондът е работил до момента професионално и не би го определил като тресавище. Той още веднъж повтори, че не желае да коментира действията или бездействията на своя предшественик. "Ако очаквате да направя квалификация за мои колеги, аз няма да го направя. Смятам, че Фондът трябва да вземе по-активна позиция. Той трябва по-адекватно да подготви хората за процеса, който ще се развива", добави Миленков.

Попитан дали е било добро мълчанието през последните 4 месеца, в които бушуваше кризата около Корпоративна търговска банка, той отговори: "Фондът трябваше да свърши доста работа. Не знам каква новина той би могъл да произведе през тези четири месеца".

В професионален аспект за мен е предизвикателство да поема Фонда за гарантиране на влоговете в банките, заяви той след срещата, на която беше представен на Асоциацията на българските банки от премиера Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Миленков, който идва от банковата сфера, изрази надеждата повече да не ставаме свидетели на банкови фалити. "Смятам се за достатъчно подготвен и компетентен", добави той.