С предложенията за съдебна реформа бъркаме в най-дълбокото на блатото. С тази своя позиция започна и завърши участието си правосъдният министър Христо Иванов в студиото на Нова телевизия.

В коментара на Иванов за случващото се в момента се повториха няколко пъти думите „блато" и „мафия", като министърът заяви ясно: „Мафия в България има и мафията е изключително овластена, в България има страшно много хора, на които статуквото е удобно."

Това статукво в съдебната система Иванов директно обвърза с модела на функциониране на Висшия съдебен съвет (ВСС), който определи като „трансмисия на търговията с дела".

Трансмисия - съвкупност от механизми за предаване на въртеливо движение от двигател към други части на машината, потребяващи енергия.

Иванов беше категоричен, че на страната е нужен нов модел на ВСС - „само така ще се промени качеството на правораздаване" - като гарантира, че именно с неговите предложения се намалява политическата обвързаност във ВВС, тъй като се намалява политическата квота.

За състоянието на съдебната система в момента Иванов посочи като отговорен не само ВСС, но и парламента и политическата класа, към която водат нишките на т.нар. от него "търговия с дела".

На практика в момента висшите магистрати получават безнаказаност и тотален имунитет, не може да им се търси никаква отговорност, според правосъдния министър.

Той даде пример и с това, че миналата система във ВСС за четвърти път се е огласило, че системата за случайно разпределение на дела може да се контролира и то от фактори извън съда и отново не е последвала никаква реакция от висшите магистрати.

Едновременно с това Христо Иванов отрече да се намира в състояние на „война с главния прокурор" - „Не съм във война с главния прокурор, ние имаме различен прочит, като всеки от нас решава различни уравнения".

Правосъдният министър изказа обаче и песимизма си по отношение на крайния резултат, като изрази мнение, че в парламента ще надделеят политическите сделки, които определи като "доста евтини".

„Това е политиката в България и това е което трябва да променим. Въпросът е какво ще кажат гражданите, дали има обществен натиск за реформа", допълни Иванов, като даде за пример за крайния момент, в който се намира българското общество, факта, че в момента в затворите на страната само 16 излежават присъди за корупция - „и то за дребни обвинения, мишкувания", както ги определи министърът

По повод вчерашното отхвърляне на предложенията за промени в конституцията във временната парламентарна комисия министърът не показа, че е изненадан или ядосан. „Тази реформа е наистина сериозно разбъркване на картите. Не съм и очаквал да стигна далеч", каза Иванов.

Той дори изрази удовлетворение, че изобщо такива предложения изобщо са сложени на масата и са стигнали до парламента. „Нека видим какво ще стане в парламентарна зала", призова Христо Иванов в коментар дали смята, че наистина има подкрепа от страна на коалиционния партньор ГЕРБ за съдебната реформа.

Ситуацията е изключително сложна, сложен е политическият баланс. Никога не бихме стигнали толкова далеч без подкрепата и на премиера, и на други", допълни министърът.

Той обясни, че ако не успее да прокара случването на съдебна реформа, тогава ще си подаде оставката. В друг случай не счита това за необходимо и благодари на бившия премиер Веселин Близнашки за поисканата оставка.

Христо Иванов обаче не пожела да коментира по-подробно последните изяви на Бризнашки.
„Разговорът не може да се сведе до болните политически амбиции и изхвърляния на един субект. Нека да си говорим за сериозни неща" - с този коментар Иванов прекрати въпросите за критиките на Близнашки.

„Ще си подам оставката, когато шансовете на съдебна реформа са изчерпани. Оставките са най-лесното нещо. Моето желание е реформата да се случи. Това не може да се случи без промяна в Конституцията, а в момента маските падат", заключи министър Христо Иванов.